Coronacijfers blijven dalen maar minder snel

Corona België
Isopix

De coronacijfers in ons land blijven dalen, maar deze daling gaat steeds minder snel. Dat komen we te weten in de nieuwe update op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

De daling in de coronacijfers, die we de afgelopen dagen te zien kregen, zet zich verder. Maar gaat wel steeds minder snel. Zo dalen alle cijfers wel verder maar gaat het om lagere percentages.

Gemiddeld 1.601 nieuw besmettingen per dag (-31 procent)

Het aantal nieuwe besmettingen lag in de week van 24 tot en met 30 december op gemiddeld 1.601 per dag. Dat is een daling met 31 procent. Sinds het begin van de uitbraak bijna een jaar geleden werden er in ons land al 649.169 besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

Deze daling in het aantal nieuwe besmettingen hangt samen met een daling in het aantal tests die dagelijks worden afgenomen. Op dit moment worden er in ons land elke dag gemiddeld 26.298 coronatesten afgenomen. Dat is het laagste cijfers sinds half september. Van die tests keert gemiddeld 7,3 procent positief terug. Daarbij gaat het om een verwaarloosbare daling van 0,1 procent. Dit cijfer moet volgens experts op 3 procent liggen om aan versoepelingen te denken.

Gemiddeld 148 ziekenhuisopnames per dag (-6 procent)

Het aantal ziekenhuisopnames ligt nu op gemiddeld 148 per dag. Dat is een daling met 6 procent vergeleken bij de cijfers van een week geleden. Op zaterdag ging het hier nog om een daling met 16 procent. Eergisteren, op nieuwjaarsdag, lag deze daling nog op 20 procent.

In totaal lagen er gisteren 2.125 patiënten in het ziekenhuis met een coronabesmetting, dat zijn er 2 procent meer dan eergisteren. Het aantal patiënten op intensieve zorgen neemt wel af en ligt op 480. Dat is 2 procent minder dan een dag eerder.

Gemiddeld 69 overlijdens per dag (-22 procent)

Het aantal overlijdens neemt af met 22 procent en ligt nu op gemiddeld 68,71 (afgerond 69) per dag. Het is van eind oktober geleden dat dit aantal nog lager lag dan 70.

In totaal overleden er in ons land al 19.644 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.