Daimler ambieert belang in Chinese batterijfabrikant

De Duitse autogroep Daimler koestert plannen om een belang te nemen in de Chinese batterijfabrikant Farasis Energy. Op die manier wil Daimler zich verzekeren van een constante toevoer aan batterijen voor zijn elektrisch wagens. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld.

Over de concrete omvang van de potentiële investering van Daimler in Farasis zijn nog geen gegevens gemeld. Farasis Energy, gevestigd in de Chinese stad Ganzhou, zou met een beursgang een bedrag van 480 miljoen dollar willen ophalen. De beursgang zou nog dit kwartaal worden doorgezet.

De twee bedrijven sloten vorig jaar al een samenwerkingsakkoord. Daarbij werd overeengekomen dat Farasis batterijcellen op basis van lithium-ion aan Daimler zou leveren. Farasis bouwt ook een fabriek in Duitsland. De totale waarde van het Chinese bedrijf wordt geraamd op een bedrag van 4,2 miljard dollar.

Emissienormen

‘De wereldwijde autosector wordt geconfronteerd met de introductie van strengere emissienormen in Europa en China,’ aldus Reuters. ‘Dat heeft de autofabrikanten aangespoord de investeringen in elektrische wagens te verhogen.’

Ook Daimler wil de productie van elektrische wagens drastisch opvoeren. Het Duitse concern koopt momenteel batterijen van de Chinese fabrikant Contemporary Amperex Technology (CATL). Die leveringen worden ingebouwd in het elektrische model EQC van Daimler, dat in China wordt geproduceerd.

Autofabrikanten willen met de batterijproducenten nauwere relaties opbouwen. Dat moet hun bevoorrading garanderen. Een aantal constructeurs heeft met de fabrikanten van batterijen contracten op lange termijn gesloten.

Andere autobouwers kiezen voor een direct belang in de batterijproducenten. Eerder dit jaar was er onder meer sprake dat Volkswagen een belang van 20 procent zou willen nemen in de Chinese batterijfabrikant Guoxuan Hightech.

Farasis telt ook de Chinese autobedrijven BluePark New Energy Technology en Great Wall Motor tot zijn klantenbestand.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20