Cyberaanval op Europees Geneesmiddelenbureau: hackers mogelijk op zoek naar informatie coronavaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam is doelwit geworden van een cyberaanval. De instelling heeft onmiddellijk een groot onderzoek ingesteld in samenwerking met onder meer de Nederlandse autoriteiten. Er zou alvast gebleken zijn dat de hackers documenten met betrekking op het coronavaccin van Pfizer hebben ingekeken.

Onduidelijk is of er gegevens zijn gestolen. Het EMA zegt geen verdere details te kunnen geven in verband met het onderzoek. Het is dus niet duidelijk wie achter de aanval zit of op welke manier de kraakpoging is uitgevoerd.

Informatie vaccins

Het agentschap van de Europese Unie is bezig te beoordelen of het vaccin van Pfizer en BioNTech veilig is voor de Europese markt. Het verwacht daarover uiterlijk 29 december met een eindoordeel te komen. De verwachting is dat in januari een Europees besluit valt over het vaccin van Moderna. Verder bestudeert het EMA het kandidaat-vaccin van het bedrijf Janssen. Wanneer de toezichthouder een positief advies geeft, is het uiteindelijk aan de Europese Commissie om een middel toe te laten.

Informatie over de werking van coronavaccins kan interessant zijn voor de ontwikkelaars van geneesmiddelen in andere landen. Microsoft waarschuwde onlangs dat Russische en Noord-Koreaanse hackers aanvallen hebben uitgevoerd op meerdere organisaties die betrokken zijn bij het ontwikkelen van een entstof. In een aantal gevallen zouden de aanvallers daadwerkelijk zijn binnengedrongen in computersystemen, maar het is niet duidelijk wat ze vervolgens hebben buitgemaakt.

Eerder al had Microsoft gemeld dat Chinese hackers probeerden binnen te dringen bij een Amerikaanse universiteit die aan een coronavaccin werkt. In juli klaagden de Verenigde Staten twee Chinese hackers aan voor de diefstal van gegevens van het onderzoek naar een coronavaccin. 

Pfizer

Bij de cyberaanval op het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zijn documenten van farmaceut Pfizer over de tests van het coronavaccin van dat bedrijf ingezien. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf in een verklaring bekendgemaakt.

Volgens Pfizer heeft het EMA duidelijk gemaakt dat de aanval geen gevolgen heeft voor de tijdlijn voor goedkeuring van het vaccin. Het farmabedrijf voegt eraan toe dat er op dit ogenblik geen aanwijzingen zijn dat inbrekers de gegevens van deelnemers aan het vaccinonderzoek hebben buitgemaakt

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20