Hoewel de grote vaccinrace wereldwijd in volle gang is, vinden de meeste vaccins hun oorsprong in de rijkste landen. Cuba stoort zich daar niet aan: het eiland ontwikkelt zijn eigen vaccin. En er is reden voor optimisme.
Tot dusver zijn de vaccins waarmee mensen worden ingeënt, ontwikkeld door de grote mogendheden, waaronder de Verenigde Staten (Moderna en Pfizer, met BioNTech), het Verenigd Koninkrijk (Oxford/AstraZeneca), China (Sinovac en Sinopharm), Rusland (Sputnik V), Duitsland (BioNTech, met Pfizer) en India (Bharat Biotech).
Tussen deze reuzen wil ook het kleine Cuba naam maken. Sinds enkele maanden ontwikkelt het Finlay Vaccinatie Instituut (IFV) aldaar twee vaccins: Soberana01 en Soberana02. Volgens de plaatselijke autoriteiten heeft het tweede vaccin al grote sprongen gemaakt.
Deze week is de fase 2-studie met het Soberana02-vaccin begonnen. Daarbij zijn 900 vrijwilligers betrokken. Als het project slaagt, zal de fase 3-studie in maart van start gaan – de laatste fase, waarbij 150.000 vrijwilligers betrokken zullen zijn.
Begin januari kondigde Cuba aan dat het een overeenkomst had gesloten met het Iraanse Pasteur Instituut. Het is dan ook daar dat fase 3-studie met Soberana02 grotendeels zal plaatsvinden.
Alle Cubanen vaccineren met het lokale vaccin
Cuba zal zijn grootschalige tests in Iran uitvoeren aangezien het coronavirus slechts in zeer geringe mate op zijn eigen grondgebied aanwezig is. Sinds het begin van de pandemie heeft Cuba minder dan 20.000 gevallen van het coronavirus geregistreerd. Slechts 180 mensen zijn aan het virus gestorven.
De Iraanse autoriteiten zijn van hun kant ook tevreden met deze deal omdat zij de Amerikaanse en Britse vaccins weigeren.
Als Cuba erin slaagt Soberana02 te ontwikkelen, zal dit meteen ook het eerste vaccin tegen Covid-19 zijn dat in Latijns-Amerika is ontwikkeld. Dr. Vicente Vérez, directeur van het Finlay-vaccinatie-instituut, schat dat de vaccinaties zelfs al in de eerste helft van 2021 zouden kunnen beginnen.
‘Als alles goed gaat, zal dit jaar de hele Cubaanse bevolking worden gevaccineerd’, zei hij, eraan toevoegend dat het Cubaanse vaccin ook aan toeristen beschikbaar zou kunnen worden gesteld.
Cuba heeft iets meer dan 11,3 miljoen inwoners, maar er zijn echter 100 miljoen doses van het Soberana02-vaccin gepland. Het land is daarom van plan een deel naar andere delen van de wereld uit te voeren, waaronder Iran.
José Moya, de lokale vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zei dat hij ‘optimistisch’ was. ‘Cuba heeft meer dan 30 jaar ervaring met de productie van eigen vaccins en bijna 80 procent van de vaccins in het nationale immunisatieprogramma worden in het land zelf geproduceerd’, zei hij aan Euronews.