Cryptomunt HUSKYX steeg op 1 dag met 67.000 procent maar vertoont kenmerken van fraude

Voordat beleggers hun portefeuille opentrekken voor grapmunt HUSKYX, moeten ze eerst voorzichtig overwegen of het drama rond cryptomunt “Squid Game” zich al dan niet zal herhalen.

Een nieuwe week op de cryptomarkt betekent ook meestal het ontstaan van een nieuwe digitale munt die een schattig hondje voorstelt. Er zijn inmiddels al talloze cryptomunten die een Shiba Inu-hond afbeelden, maar een Husky, de Siberische werkhonden die een slee vooruit kunnen trekken, hadden we nog niet.

Volgens de gegevens van CoinMarketCap steeg de koers van HUSKYX dinsdag in totaal met zo’n 67.000 procent. Op het moment van schrijven noteert de prijs van de grapmunt nog steeds 108 procent hoger in de laatste 24 uur. De prijs van één HUSKYX-munt: 0,000007 dollar. Het gaat dus inderdaad om een goedkope grapmunt waar beleggers naar hartenlust mee kunnen speculeren om op kort tijd winst te maken.

Nieuwe mememunt of ordinaire rug pull?

Maar spreken we in het geval van HUSKYX echt van een nieuwe “meme coin” die jarenlang zal toenemen in waarde, zoals veteraan Dogecoin, of gaat het over de nieuwste strontmunt? Die laatste zijn cryptomunten die door schemerige ontwikkelaars gemaakt worden en feitelijk niets innovatief toevoegen aan de blockchainwereld.

Die crypto’s zien aanvankelijk vaak enorme prijsstijgingen omdat ze gehypet worden door de ontwikkelaars en (vaak betaalde) beroemdheden. Vervolgens zullen de makers in één keer een enorme hoeveelheid van de munten in kwestie verkopen, waardoor de prijs crasht. Dit scenario, waar in de cryptowereld naar wordt verwezen als een “rug pull”, is exact wat er gebeurd is met strontmunt “Squid Game”. Die munt had overigens niets te maken met de Zuid-Koreaanse hitserie op Netflix.

Verdwenen munten

Er zijn enkele zaken die beleggers kunnen raadplegen om voor zichzelf te beslissen of HUSKYX frauduleus zal blijken of niet.

Ten eerste moet er gekeken worden naar de website van het cryptoproject. Volgens crypto-onderzoeker Max Maher is een oudere site een teken dat er genoeg tijd gestoken is in de ontwikkeling van de digitale munt. De website van HUSKYX is op het moment van schrijven exact een maand oud.

Het loont ook de moeite om een kijkje te nemen naar de gemeenschap die zich vormt rond een cryptomunt. Verschillende HUSKYX-beleggers meldden namelijk dat hun munten verdwijnen uit hun portefeuille.

Volgens de ontwikkelaars is dat echter een “intentionele functie”. “HUSKYX is een deflatoire munt, wat betekent dat het aanbod moet blijven slinken, waardoor de munt zeldzamer wordt. Elke HUSKYX-transactie wordt belast en een klein deel van de munten wordt verbrand. Maar bijhouden beloont je op de lange duur”, klinkt het. Het verbranden van cryptomunten betekent dat er bepaalde munten geblokkeerd worden in een ontoegankelijke portefeuille. Shiba Inu gebruikt soortgelijke middelen om het aanbod te verminderen.

Spellingsfouten

Verontrustend: Volgens Maher zijn spellingsfouten op een cryptosite één van de grootste voortekenen dat het gaat over een frauduleus project. De website van HUSKYX wemelt van de schrijffouten. Verder beloofde het HUSKYX-team op Twitter dat het een iPhone zou weggeven aan beleggers, om zo de marktkapitalisatie een boost te geven. Volgens verschillende experts is dit soort marketing voor een grapmunt uiterst verdacht.

Volgens gegevens van de Binance Smart Chain, een blockchaindienst van cryptobeurs Binance, zijn er ondertussen al meer dan 6.000 beleggers die geld in HUSKYX hebben gepompt. Er zouden al meer dan 51.000 transacties met de cryptomunt uitgevoerd zijn. Of dat goed zal aflopen, valt nog te zien.

Screenshot van de website van HUSKYX.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20