Cryptobedrijven halen talent weg bij big tech om aan Web3 te werken

Meer en meer techbedrijven spitsen zich toe op de ontwikkeling van de volgende fase van het internet, genaamd Web3. Om dergelijke projecten te realiseren halen ze topmensen weg bij de techgiganten, zoals Facebook en Google.

In de techsector is er een voortdurende jacht op talent aan de gang. De grote techbedrijven krijgen daarbij almaar meer concurrrentie van kleinere bedrijven die zich toespitsen op de ontwikkeling van Web3. Zo heeft Ryan Wyatt eerder deze maand YouTube verlaten om een nieuwe gamestudio van Polygon te leiden. Wyatt was verantwoordelijk voor de gametak van de streamingdienst.

Talent trekt naar cryptobedrijven

Op de lijst van Silicon Valley-talent dat het schip verlaat voor crypto staat ook Sherice Torres, de voormalige chief marketing officer van Facebooks crypto- en betalingseenheid, Novi. Zij werd in januari door Circle ingehuurd. Pravjit Tiwana heeft een topfunctie bij Amazon ingeruild voor één bij het handelsplatform Gemini. Hij is daar nu aan de slag als chief technology officer.

Zelfs de grapmunten halen talent weg bij enkele grote bedrijven. Shiba Inu werkt bijvoorbeeld aan een eigen metaverse en heeft daarvoor William David Volk in dienst genomen. Hij was de voormalige vicepresident van technologie bij het Amerikaanse gamebedrijf Activision.

Deskundigen zeggen dat topfiguren actief bij de techgiganten zich aangetrokken voelen tot de ontluikende industrie, deels vanwege de snelle groei. “Die mensen willen werken aan wat zij zien als de meest opwindende en innovatieve ontwikkelingen op technologisch gebied, en momenteel zijn dat crypto en Web3”, verduidelijkt Alex Bouaziz, CEO en medeoprichter van het payroll-bedrijf Deel, in een reactie aan CNBC. “Velen zien het als de toekomst van de techindustrie. Facebook en Amazon hadden in het verleden dezelfde aantrekkingskracht.”

Een riant loon

Er is nog een andere reden waarom sommige medewerkers de techgiganten de rug toekeren: een riant loon. Het cryptoplatform Coinbase biedt software engineers een loon tot 900.000 dollar per jaar. Cryptobedrijven kunnen dergelijke vergoedingen betalen dankzij de explosieve groei van de sector de afgelopen jaren.

Startende technologiebedrijven betalen een deel van het loon ook uit in aandelenopties. Nu de waarderingen van private cryptobedrijven de pan uit rijzen, betekent dit dat vroege werknemers in aanmerking kunnen komen voor een grote uitbetaling in het geval van een overname of een beursgang.

Enkele grote namen uit de techwereld hebben intussen al kritiek geuit op Web3. Jack Dorsey, de voormalige CEO en medeoprichter van Twitter, zei in het najaar van 2021 dat Web3 “een speeltje van durfkapitalisten is”. Volgens Tesla-baas Elon Musk is het voornamelijk een marketingterm om “veel buzz te creëren”.

(am)

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20