Crypto vindt zijn weg omhoog in Turkije, bevolking zoekt alternatief voor Turkse lira

Crypto slaat steeds meer aan in Turkije. Uit onderzoek van KuCoin, een cryptohandelaar, blijkt dat de interesse in de digitale valuta aan het toenemen is, vooral onder vrouwen en oudere generaties.

De vraag naar crypto is de afgelopen tijd sterk toegenomen in Turkije als gevolg van de aanhoudende financiële crisis in het land. De inflatie op jaarbasis kwam in februari uit op bijna 55 procent. Het averechtse monetaire beleid van de Turkse president Erdogan schaadt de koopkracht van de bevolking serieus.

Net als in Oekraïne en Rusland zoekt de bevolking van Turkije daarom naar alternatieven voor de Turkse lira. Steeds meer Russen storten zich op de digitale valuta, nadat de roebel maandag naar een historisch dieptepunt kelderde. Om hun spaargeld te beschermen was er veel activiteit gericht op de cryptomunt Tether, die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar.

Jonge markt

Uit het onderzoek van KuCoin blijkt dat ongeveer 40 procent van de Turkse bevolking – tussen 18 en 60 jaar – in het bezit is van digitale valuta. Ook zien de onderzoekers een groeiende interesse bij personen boven de 40 jaar, waar het in het Westen voornamelijk de millennials zijn die het meest geïnteresseerd zijn in cryptomunten. Eind februari raakte bekend dat de Bitcoinbeurs Bitget een deal heeft gesloten met de Turkse voetbalclub Galatasaray, wat de stijgende populariteit van crypto in het land laat zien.

KuCoin zag daarnaast dat vrouwen steeds meer betrokken raken bij crypto. Vrouwelijke handelaren zouden namelijk 47 procent vertegenwoordigen.

Opvallende constatering is het feit dat slechts één op de vier handelaren al langer dan een jaar crypto verhandelt, waardoor de adoptie in het land nog erg jong is. Echter moet hierbij wel worden opgemerkt dat deze vaststelling alleen geldt voor het platform van KuCoin.

Metaverse

Een andere in het oog springende trend is de groeiende interesse voor het metaverse. Grond in Bloktopia is namelijk het op twee na meest verhandelde bezit op KuCoin in 2021. Het Bloktopia-project is een 21 verdiepingen tellende digitale wolkenkrabber, waar je met een Virtual Reality-bril doorheen kan lopen. Het heeft als doel een entertainment-hotspot te worden voor alles wat met crypto te maken heeft.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20