Crypto krijgt zware klappen: koers Bitcoin duikt onder 40.000 dollar

De belangrijkste cryptomunten donderden fors lager in de recente handel. Bitcoin verloor ruim 7 procent in een dag en Ethereum (Ether) zelfs 8 procent.

Bitcoin zakte op de belangrijkste handelsplatformen onder de psychologische drempel van 40.000 dollar, tot circa 38.900 dollar vrijdagochtend. Ethereum ging dan weer onder de grens van 3.000 dollar, tot ongeveer 2.900 dollar.

Ook andere cryptomunten als Cardano, Solana en Ripple werden meegesleurd in de val, met vrijdagochtend dagverliezen van 6 tot 10 procent op de tabellen. Het is dus niet zo dat een specifieke cryptomunt onder druk staat, het is de hele cryptomarkt die neerwaarts gaat.

Afbouw risico’s

Een duidelijke verklaring is er niet meteen. De cryptomunten lieten de voorbije maanden een gelijkaardig patroon zien als de aandelenbeurzen, maar dan vaak heviger. Een onderzoekspaper van het IMF bevestigt dat de cryptomarkten en de traditionele beurzen almaar meer verstrengeld raken.

Daarom schrijven sommige waarnemers deze val toe aan de recente verliezen op Wall Street, die op hun beurt ingegeven zijn door het verstrakkende geldbeleid van de Amerikaanse centrale bank. Mogelijk bouwen grote spelers hun meest risicovolle beleggingen af, en rekenen ze ook crypto daartoe.

Anderen wijzen op de wereldwijde tendens naar meer regulering. De Russische centrale bank hintte eerder deze week op een verbod op het gebruik en het delven van Bitcoin. Ook een topman van de Europese toezichthouder ESMA pleitte om ecologische redenen voor een verbod op het minen van de cryptomunt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.