IMF: “Crash in crypto kan aandelenbeurzen mee in de val sleuren”

Een onderzoekspaper van het Internationaal Muntfonds waarschuwt voor de toenemende verstrengeling van de cryptomarkten met de traditionele aandelenbeurzen. Dat is voor het IMF een bijkomend argument om de handel in Bitcoin en co te reguleren.

Het IMF toonde zich de voorbije maanden al om verscheidene redenen, waaronder wisselkoersproblemen of het risico op witwassen, bezorgd over cryptomunten. Een nieuwe onderzoekspaper ziet gevaren in het groeiend aantal verbindingen tussen de cryptohandel en de aandelenmarkten.

Omdat zowel particuliere als professionele beleggers cryptomunten als Bitcoin innig omarmen, wegen de digitale munten steeds zwaarder door in hun beleggingsportefeuille. Bovendien worden er op de klassieke beurzen almaar meer effecten verhandeld die afgeleid zijn van cryptomunten. Dat alles maakt dat crypto niet meer die afgezonderde nichemarkt is van weleer.

Hand in hand

Financiële experts stellen het ook al enige tijd vast: er is een steeds grotere correlatie tussen de koersen van cryptomunten zoals Bitcoin en de fluctuaties op de aandelenmarkten. Beide types beleggingen gaan vaak hand in hand omhoog, of omlaag. Het Franse onderzoeksbureau Kaiko zag de voorbije maanden de hoogste correlatie tussen Bitcoin en aandelen sinds juli 2020.

Als de beurzen bijvoorbeeld een dip kenden na een beleidsmaatregel de Amerikaanse centrale bank, dan ging Bitcoin mee omlaag. “Bitcoin gedroeg zich sterk als een risicobelegging en zijn correlatie met de aandelenindexen Nasdaq en S&P 500 sprong naar het hoogste niveau in meer dan een jaar”, schrijft Kaiko. “Aan de andere kant: de negatieve correlatie tussen Bitcoin en goud blijft wel bestaan.”

“Vóór de pandemie vertoonden crypto-activa zoals Bitcoin en Ether weinig correlatie met belangrijke aandelenindices. Men dacht dat ze zouden helpen om het risico te diversifiëren en als een afdekking konden dienen tegen schommelingen in andere activaklassen. Maar dat gaat sinds de coronapandemie niet meer op”, zegt het IMF.

Besmettingsgevaar

Volgens de onderzoekspaper kunnen schokken in beide richtingen doorgegeven worden: van crypto naar aandelen, of omgekeerd. Als Bitcoin bijvoorbeeld een scherpe koersdaling kent, kan dat negatieve sentiment doorsijpelen naar de aandelenmarkt.

“De toegenomen en omvangrijke gezamenlijke bewegingen en de spillover-effecten tussen crypto- en aandelenmarkten wijzen op een groeiende onderlinge verwevenheid tussen de twee activaklassen die de overdracht van schokken mogelijk maakt. Die schokken kunnen de financiële markten destabiliseren.”

Dat is voor het IMF, dat waakt over de stabiliteit van het financiële systeem, een argument om het overheidstoezicht op de cryptomarkten dringend te versterken. “Onze bevindingen suggereren dat nauwlettend toezicht op de markten voor crypto-activa en passend regelgevend beleid gerechtvaardigd zijn om potentiële risico’s voor financiële stabiliteit te beperken”, zo staat in de paper.

Of cryptobeleggers en -ondernemers daarop zitten te wachten, is een andere vraag. Overheidstoezicht staat helemaal haaks op de oorspronkelijke vrijgevochten filosofie van cryptomunten, die opgang maakten als alternatief voor het traditionele financiële systeem.

(lp)

Meer