Criminelen bezorgen Tsjechische politie een supersnelle Ferrari

In Tsjechië kan de politie bij de jacht op criminelen voortaan op een snelle Ferrari F142-458 Italia beroep doen. Dat heeft de korpsleiding van de Tsjechische politie aangekondigd. Er wordt daarbij ook opgemerkt dat de introductie van de Ferrari in de vloot niet op het nationale politiebudget zal wegen, aangezien de sportwagen eerder bij criminelen in beslag was genomen.

De Ferrari zal niet alleen bij de jacht op criminelen worden ingezet, maar zal ook gebruikt worden om agressieve bestuurders op de Tsjechische snelwegen te vatten.

Speciale eenheid

De Ferrari is een van de vele wagens die de Tsjechische politie elk jaar bij criminelen in beslag neemt. De korpsleiding voegt eraan toe dat er slechts een investering van 12.000 euro nodig was om de sportwagen aan zijn nieuwe taak aan te passen.

Onder meer het schilderen van de auto – die oorspronkelijk in het rood was geverfd – in reflecterende geel-blauwe kleuren betekende een aanzienlijke kost. Daarnaast diende de auto ook uitgerust te worden met een camerasysteem, een radiozender en een speciaal waarschuwingslicht. Ook een berichtendisplay en een snelheidsmeter worden voorzien.

De Tsjechische politie merkte nog op dat voor de aankoop van een nieuw exemplaar van een Ferrari F142-458 Italia een budget van mogelijk 180.000 euro zou moeten worden voorzien. Nog wordt aangevoerd dat de auto ter beschikking zal worden gesteld van een speciale landelijke eenheid.

“De wagen zal uitsluitend worden bestuurd door officieren die daarvoor een specifieke opleiding hebben genoten”, luidt het nog. “Om een dergelijk voertuig veilig te kunnen besturen, is immers een superieur stuurvaardigheid noodzakelijk.”

Compensaties

De Ferrari heeft een topsnelheid van 326 kilometer per uur en zal volgens de Tsjechische politie dan ook uitstekende diensten kunnen verlenen in de strijd tegen internationale autodiefstallen. Tsjechië is immers een belangrijk doorvoerland voor gestolen wagens die uiteindelijk in een van zijn buurlanden illegaal op de markt komen.

De Tsjechische politie zegt nog vorig jaar opnieuw heel wat activa van criminelen in beslag te hebben kunnen nemen. Die buit zou een totale waarde van ongeveer 285 miljoen euro hebben gehad. De Ferrari F142-458 Italia is volgens de korpsleiding daarbij ook niet het zeldzaamste of meest waardevolle voertuig dat in beslag werd genomen.

In totaal heeft de Tsjechische politie naar eigen zeggen vorig jaar bijna negenhonderd voertuigen in beslag genomen. Een meerderheid van die wagens werden verkocht om compensatie te kunnen betalen voor de schade die de slachtoffers van criminele feiten hebben geleden. Enkele wagens werden door het politiekorps voor een aantal officiële taken bewaard.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20