Belgische start-up Credix bouwt kredietplatform voor Latijns-Amerika met blockchain

Het jonge Antwerpse fintech-bedrijf Credix kondigt aan ruim 11 miljoen euro te hebben opgehaald in een kapitaalronde. Het matchingplatform verbindt grote beleggers uit de hele wereld met kredietbedrijfjes in Brazilië, die op hun beurt leningen geven aan lokale kmo’s en particulieren.

Met de kapitaalinjectie, die vooral gespijsd wordt door de investeerders Motive Partners (Rob Heyvaert) en ParaFi Capital, slaagt het piepjonge bedrijf er al voor de tweede keer geld op te halen. Het duidt erop dat die investeerders brood zien in het concept.

Het Belgische platform, dat draait op de blockchain van Solana, verbindt twee groepen:

  • Lokale kredietbedrijven, vaak fintechs, in Brazilië en op termijn ook andere opkomende economieën. Ze zijn op zoek naar goedkope financiering – of toch goedkoper dan hun huidige lokale financiers – waarmee ze kredieten kunnen verlenen aan burgers en bedrijven.
  • Grote fondsen en vermogende particulieren wereldwijd die op zoek zijn naar investeringen met een relatief hoog risico en rendement. Ze zijn bereid te beleggen in die kredietverstrekkers, of in hun kredietportefeuilles. Volgens Credix kan dat de investeerders rendementen van 12 tot ruim 20 procent opleveren.

Credix zegt dat de lokale kredietbedrijfjes in Brazilië de afgelopen maanden zo al ruim 25 miljoen dollar aan financiering konden binnenhalen. Tegen het einde van het jaar verwacht de start-up de kaap van 100 miljoen dollar te overschrijden, onder meer door naar Mexico en Colombia uit te breiden.

DeFi

De start-up zegt met zijn platform de brug te willen maken tussen de klassieke financiële wereld en DeFI (decentralized finance), het nieuwe financiële systeem dat rond cryptomunten en stablecoins aan het ontstaan is. De Latijns-Amerikaanse fintechbedrijfjes krijgen dankzij die brug toegang tot internationaal kapitaal.

Als tussenmunt tussen geldverschaffers en kredietbedrijfjes gebruikt Credix USD Coin (USDC) van Circle, dat ook een investeerder is in het Antwerpse bedrijf. Die stablecoin is één op één gelinkt met de Amerikaanse dollar en fungeert dus als een soort digitale dollar.

“Credix gebruikt blockchain om een verouderd systeem te transformeren en een reëel probleem op te lossen, op een kritiek moment voor de hele industrie”, zegt investeerder ParaFi Capital, die ook al in de eerste kapitaalronde eind vorig jaar mee investeerde, in een toelichting.

Ook Motive Partners zegt “groot potentieel te zien in het toepassen van de technologische principes van het crypto-ecosysteem om echte werelduitdagingen op te lossen”, waarbij Credix het voordeel heeft een early mover te zijn.

(mah)

Meer