Geplaagd Credit Suisse boekt alweer monsterverlies, CEO stapt op: “Resultaten zijn teleurstellend”

De Zwitserse bank Credit Suisse boekte voor het derde kwartaal op rij verlies, nadat de inkomsten uit zakenbankieren daalden en klanten hun geld terugtrokken. Daarna kondigde CEO Thomas Gottstein woensdag aan op te stappen. De organisatie zit in haar slechtste periode sinds de kredietcrisis in 2008.

Het verlies van Credit Suisse is niet niks: het zou in het tweede kwartaal van 2022 zo’n 1,59 miljard Zwitserse frank (1,63 miljard euro) verlies hebben geleden. Dat is voornamelijk te verklaren door een verlies bij de investeringsbank, de handelsactiviteiten en hogere uitgaven voor rechtszaken. Klanten zouden hun geld terugtrekken om het hoofd te bieden aan een tumultueuze aandelenmarkt.

Dat is pijnlijk voor de grootbank en bovendien een grote stap terug: tijdens het eerste kwartaal verloor het ‘maar’ zo’n 273 miljoen Zwitserse frank (279,5 miljoen euro). Toen leek het erop dat de bank het bloeden van het laatste kwartaal van 2021 kon stelpen. Dat was een donkere periode voor Credit Suisse: tussen oktober en december vorig jaar verloor de bank zo’n 2,01 miljard Zwitserse frank (2,05 miljard euro).

Door schandalen geplaagde bank

“Onze resultaten voor het tweede kwartaal van 2022 zijn teleurstellend”, zei CEO van Credit Suisse Thomas Gottstein woensdag. Gottstein en voorzitter Axel Lehmann probeerden de bank de voorbije maanden terug op het juiste pad te krijgen, nadat de instelling geplaagd werd door een aantal schandalen.

De reputatie van de bank werd vorig jaar immers aan diggelen geslagen na een reeks financiële schandalen met het financieringsbedrijf Greensill Capital en het Amerikaanse hefboomfonds Archegos

Daarna bleef de negatieve pers maar komen: zo kwam de bank eerder dit jaar in het nieuws toen het voor de rechtbank werd gesleept, nadat het een Bulgaarse drugsbende zou hebben toegestaan geld wit te wassen. Dat was meteen de eerste keer in de geschiedenis dat een Zwitserse bank in het land strafrechtelijk werd vervolgd.

CEO stapt op

In januari moest ook de vorige bestuursvoorzitter, Antonio Horta-Osório, het veld ruimen voor Lehmann. Horta-Osório trad af na herhaaldelijke schendingen van de coronamaatregelen.

Nadat Horta-Osório eerder dit jaar aan de kant werd geschoven, is het nu de beurt aan Gottstein. Die zal na een 23-jarige loopbaan bij Credit Suisse, waar hij in 1999 bij de investeringsafdeling begon, opstappen als CEO. Ulrich Körner, de huidige algemeen directeur vermogensbeheer van Credit Suisse, zal zijn plaats innemen. 

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20