Covid-succes Nieuw-Zeeland botst op zware recessie

Nieuw-Zeeland gaat door zijn zwaarste depressie in decennia. Dat is een rechtstreeks gevolg van de zware covid-maatregelen die het land genomen heeft.

Het bbp van Nieuw-Zeeland is tussen april en juni met 12,2 procent gedaald. In april sloten de grenzen en ging het land in lockdown, waar het wel veel positieve reacties op kreeg. Nieuw-Zeeland slaagde er relatief snel in om het aantal nieuwe covid-gevallen op 0 te krijgen, maar werd vervolgens toch getroffen door een tweede golf.

Het is de eerste recessie die Nieuw-Zeeland raakt sinds de wereldwijde economische crisis in 2008 en de ergste sinds 1987.

Verkiezingen

De regering van premier Jacinda Ardern hoopt dat de strenge aanpak van de coronacrisis helpt om voor een snel herstel te zorgen.

Intussen zijn er door het coronavirus nog steeds maar slechts 25 doden gevallen in Nieuw-Zeeland. Dat is een goed rapport voor Ardern, niet onbelangrijk met de verkiezingen in het vooruitzicht. Maar die economische crisis zal Nieuw-Zeeland nog lang achtervolgen.

Een woordvoerder van het Nieuw-Zeelandse statistiekenbureau zegt dat bepaalde sectoren in de economie zwaar getroffen zijn.

‘Industrieën zoals de retail, de horeca en transport hebben significante dalingen gezien omdat ze direct effecten zagen van de internationale reisban en de strikte lockdown’.

Beter dan verwacht

De minister voor Financiën Grant Robertson zegt dat het bbp hoger is dan verwacht en dat hij een sterke herstelperiode verwacht. Volgen Robertson is ‘snel en diep gaan een teken van een snel herstel’. Natuurlijk kan een tweede golf, of zelfs een derde, roet in het eten gooien.

Oppositiepartij National Party heeft de overheid ervan beschuldigd dat ze te weinig pragmatisch zijn en dat de economische impact groter is dan strikt noodzakelijk. Zij wijzen naar buurland Australië, waar de lockdown minder strikt was, maar de economische impact ook niet zo groot.

Meer