Nieuw-Zeeland stelt verkiezingen uit door heropflakkering virus

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft de verkiezingen in haar land met een maand uitgesteld.

Normaal zou Nieuw-Zeeland op 19 september een nieuwe regering kiezen, maar door een tweede golf van het coronavirus kunnen politici geen campagne voeren op een normale manier. Daarom wordt de verkiezingsdatum met 4 weken uitgesteld, naar 17 oktober.

Oneerlijk voordeel

Premier Jacinda Ardern lag onder vuur van de oppositie als ze de verkiezingen zou laten doorgaan. Volgens de National Party had Ardern een voordeel, als premier en zouden de verkiezingen dus niet eerlijk verlopen. Daarom komt er nu een uitstel van vier weken.

‘Deze beslissing geeft alle partijen de tijd om campagne te voeren gedurende de komende 9 weken en staat de Electorale Commissie toe om de verkiezingen te laten doorgaan’, zei Ardern. Ze heeft verder ‘geen enkele intentie’ om de verkiezingen nog verder uit te stellen.

Virusvrij

Nieuw-Zeeland is er door een strikte quarantaine in geslaagd om het land meer dan 100 dagen virusvrij te houden. Toch ontstond er plots een cluster van 4 in Auckland, de grootste stad van het land. Intussen zijn er alweer 58 vaststellingen gedaan. De hele regio is opnieuw in lockdown gegaan.

Er zijn in Nieuw-Zeeland 4 niveaus lockdown. Regio Auckland staat op lockdownlevel 3, de rest van het land houdt het op niveau 2. De initiële besmetting is intussen teruggebracht op een winkeleigenaar die al op 31 juli ziek zou geworden zijn.

De eilandstaat kreeg tijdens het begin van de corona-pandemie veel fanmail van virologen. Ardern legde vastberaden een bijzonder strikte lockdown vast, waar de meeste landen enkele weken weifelden wegens de zware economische impact. Bij de heropflakkering zei Ardern dat Nieuw-Zeeland ‘hier al eens is doorgekomen. En dat zullen we nu opnieuw doen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20