Covid Safe Ticket: hoe werkt het en hoe kan ik het krijgen?

Vanaf 13 augustus kunnen we opnieuw deelnemen aan grootschalige evenementen, zoals festivals. Wie zich bijvoorbeeld op een festivalterrein wil begeven, moet wel kunnen bewijzen dat hij recent ziek is geweest, onlangs negatief heeft getest op het coronavirus, of volledig gevaccineerd is. Maar hoe gaat het juist allemaal in zijn werk gaan?

Het Covid Safe Ticket (CST) is ontworpen voor openluchtevenementen met meer dan 1.500 personen. Dankzij dat certificaat is het niet langer noodzakelijk om een mondmasker te dragen of de afstandsregels te respecteren. Die versoepelingen gelden wel nog niet voor evenementen binnen. Zij moeten wachten tot 1 september, althans als de versoepelingen op 20 augustus worden bevestigd door het Overlegcomité. Dat zal afhangen van de epidemiologische situatie. De toepassing van het CST is in principe geldig tot 30 september.

Hoe kom je eraan?

  • Het CST werkt volgens hetzelfde principe als het Europese Covid-certificaat: je moet volledig gevaccineerd zijn of beschikken over een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur, een negatieve antigenische test van maximaal 24 uur of een bewijs van besmetting en herstel in de jongste 6 maanden.
  • Je kan het CST bemachtigen door de applicatie CovidSafe te downloaden (Android / Apple). De organisatoren van de evenementen kunnen vervolgens een QR-code scannen om na te gaan of je aan de voorwaarden voldoet om te mogen deelnemen aan het event.
  • Een papieren versie is ook verkrijgbaar via de bevoegde gewestelijke diensten (Brussel: 02/214.19.19, Wallonië: 071/31.34.93, Vlaanderen 078/78.78.50) of via mijngezondheid.belgie.be.
  • Niet iedereen met een geldig Europees certificaat hoeft een CST aan te vragen.

Waarvoor kan ik het CST gebruiken?

  • Het CST kan onder meer gebruikt worden om naar voetbalmatchen en festivals te gaan. Een evenement met meer dan 1 500 personen kan in de open lucht worden gehouden zonder een CST, maar in dat geval moeten de sociale afstandsmaatregelen en mondmaskerplicht gerespecteerd worden.
  • Voor voetbal geldt dit alleen voor thuisfans. Bovendien zullen in de gangen, bars, loges en business seats altijd maskers worden gedragen. Je moet in de rij staan voor drie controles: ID, CovidSafe, en dan de politie. De regels met betrekking tot het CST gelden niet voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20