Covid-positieve Tsjechische president benoemt nieuwe premier vanuit plexiglazen cabine

De Tsjechische president Milos Zeman heeft zondag de nieuwe premier benoemd, maar dat gebeurde niet onder gebruikelijke omstandigheden. Tijdens de ceremonie bevond Zeman zich in een plexiglazen kubus, omdat hij positief getest had op Covid-19.

Zeman, die aankwam in een rolstoel, werd begeleid door een arts in volledig beschermende kleding. De plexiglazen kubus diende als bescherming tegen het coronavirus, waarmee hij besmet raakte na een ziekenhuisverblijf van zes weken. Van daaruit benoemde hij de nieuwe premier, Petr Fiala.

Centrumrechtse alliantie

Fiala is de leider van een centrumrechtse alliantie. Met die alliantie won hij in oktober de verkiezingen en daarmee versloeg hij de zittende premier Andrej Babis en diens bondgenoten.

De nieuwe regering zal het hoofd moeten bieden aan een nieuwe golf van coronabesmettingen en een energiecrisis. De coalitie heeft ook laten weten dat ze van plan is de staatsbegroting voor 2022 aan te passen om het grote tekort terug te dringen.

“De nieuwe regering gaat een zeer ingewikkelde tijd tegemoet en staat voor veel uitdagingen… Ik wil dat deze regering verandering brengt voor de toekomst”, zei Fiala op een persconferentie. Hij verwacht dat zijn kabinet halverwege december zal worden benoemd.

Covid-beleid onpopulair in Tsjechië

De nieuwe premier riep de mensen ook op zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Dan prees hij het medisch personeel omdat het aantal gevallen toeneemt en de ziekhuizen langzaam weer overspoeld raken. 

Foto: Isopix

Tegenstanders van de vaccinatie en de coronavirusmaatregelen van de regering, verzamelden zich later die zondag in Praag. Daar voerden ze protest tegen het verbod op kerstmarkten en andere maatregelen om besmettingen in te perken.

Slechts 58,5 procent van de bevolking in Tsjechië is gevaccineerd. Dat is minder in vergelijking met het gemiddelde van de Europese Unie, wat 65,8  procent is, volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20