Covid-19 kost België al meer dan 30 miljard euro

Ons land zal tegen eind dit jaar 31,5 miljard euro hebben uitgegeven om de coronacrisis aan te pakken, zo berekende De Morgen dinsdag. De kosten lopen bovendien verder op door de economische schade.

Straks is het een jaar geleden dat België stil werd gelegd door het nieuwe coronavirus. Veel bedrijven moesten sluiten, terwijl het alle hens aan dek was in de ziekenhuizen en de woonzorgcentra. De overheden kwamen massaal tussen met steun.

Twaalf maanden later weegt het virus nog altijd op de zorg en de economie, maar ook op de staatsfinanciën. In totaal heeft ons land vorig jaar 21 miljard euro uitgegeven in de strijd tegen corona – federale en regionale regeringen samen. Dit jaar hebben ze nog eens 10,5 miljard euro opzijgezet om alle kosten op te vangen. Tegen eind dit jaar staat de teller dus op 31,5 miljard.

Gat van 33 miljard euro

De grootste kostenpost is de tijdelijke werkloosheid, die vorig jaar 4 miljard en dit jaar nog eens 1,2 miljard zou kosten. Het overbruggingsrecht kostte in 2020 3,3 miljard, terwijl de kosten in de zorg met meer dan 2 miljard stegen.

In totaal klokte de begroting vorig jaar af op een tekort van 43 miljard euro, dit jaar stevenen we volgens het Planbureau af op een gat van 33 miljard euro. En er zullen nog centen nodig zijn voor de economische relance, verwacht de krant.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20