Coronavirus zet ook Popcorn Time tot terugkeer aan

Het illegale streamingplatform Popcorn Time is opnieuw actief. Dat hebben partijen achter het initiatief gemeld.

Popcorn Time biedt zijn gebruikers gratis films en televisiereeksen aan. Door de strijd tegen het coronavirus zijn veel mensen aan hun huis gekluisterd. De streamingdienst wil met zijn aanbod naar eigen zeggen dat publiek entertainment aanbieden om de tijd te helpen vullen.

Popcorn Time maakte zes jaar geleden zijn debuut. Het platform bood gratis films en televisiereeksen aan. Het systeem was bijzonder gebruiksvriendelijk en bouwde dan ook al snel een grote schare gebruikers uit.

Netflix van de piraterij

Popcorn Time werd vaak als de Netflix van de piraterij omschreven. ‘Het platform was zonder meer één van de meest populaire piraterij-apps van het voorbije decennium,’ zeggen analisten. ‘De service bood de gebruiker een veilige manier om illegaal televisieshows en films te streamen, zonder de noodzaak individuele bestanden te downloaden.’

Als piraat werkte Popcorn Time zonder de wettelijke rechten op de content uit zijn bibliotheek te bezitten. Dat leidde dan ook tot een reeks reacties van de entertainment-wereld. Onder meer de Motion Picture Association of America (MPAA) oefende zware druk uit om de service offline te halen.

Klachten bij de rechtbank leidden ertoe dat Popcorn Time uiteindelijk zijn activiteiten staakte. In vele landen werd ook het IP-adres van het platform geblokkeerd.

Sindsdien is de dienst grotendeels onbereikbaar geworden, al werden wel geregeld alternatieven opgestart. De broncode van Popcorn Time was immers door de initiatiefnemers vrijgegeven. Maar meestal hielden die nieuwe versies niet lang stand.

Interface

‘Sinds enkele dagen is de dienst opnieuw actief,’ schrijft het magazine Vice. ‘De nieuwe app werkt identiek zoals bij de eerdere versies. Er zijn momenteel nog een aantal andere versies van het platform operationeel, maar het nieuwe initiatief lijkt niet louter een kopie te zijn.’

‘De interface, het gebruikte domein en andere kenmerken laten immers uitschijnen dat de originele initiatiefnemers opnieuw aan de slag zijn gegaan.’

De nieuwe service biedt onder meer toegang tot de nieuwste films en televisiereeksen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20