Coronavirus: minder dan 500 besmettingen en recordopkomst in Antwerps testdorp

In de week van 14 tot en met 20 augustus werden er gemiddeld 493,3 coronabesmettingen per dag vastgesteld. Dat blijkt uit de gegevens van Sciensano, het gezondheidsinstituut van de overheid dat de coronacijfers analyseert.

Er is sprake van een daling met 15 procent in vergelijking met vorige week. Het is nu de achtste dag op rij dat het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen daalt. In totaal raakten in ons land al 81.936 mensen besmet met het coronavirus. Ook daalt het aantal hospitalisaties en stabiliseert het aantal overlijdens door Covid-19. Daarnaast was er zondag sprake van een recordopkomst in het Antwerps testdorp.

Ook stabiliseert het aantal nieuwe overlijdens. In de week van 14 tot en met 20 augustus stierven er gemiddeld 28 8,6 mensen per dag aan Covid-19. De Belgische dodentol staat momenteel op 9.992. Daarnaast werden in diezelfde week gemiddeld 28 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een daling met 15 procent vergeleken met de week voordien.

Verdubbelde opkomst in Antwerps testdorp

Het testdorp TestCovid aan het Antwerpse Spoor Oost zag zondag zijn dagopkomst verdubbelen. Daarmee behaalde het testdorp een nieuw dagrecord van 450 tests. Sinds afgelopen weekend moeten ook Antwerpenaren die terugkeren uit een oranje zone naar het testdorp om zich te laten testen op Covid-19. Op die manier hebben huisartsen en spoeddiensten meer tijd om zich toe te leggen op mensen die effectief coronasymptomen vertonen. Mensen kunnen niet zomaar langsgaan maar moeten zich eerst registreren via www.testcovid.be. 

“Zonder het testdorp hadden 450 mensen naar de huisarts moeten gaan voor een test, met alle extra werk als gevolg”, zegt Fons Duchateau (N-VA), schepen van Gezondheidszorg en voorzitter Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, aan de Mediahuis-kranten. “Om de eerstelijnszorg te helpen, moeten we deze tests zo veel mogelijk bij hen wegnemen. Ik denk dat deze cijfers heel duidelijk de nood tonen aantonen van ons testdorp. Het is een wapen om de pandemie in te dijken en Antwerpen en omgeving te beschermen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20