Coronacrisis leidt tot grootste beursklap in vier jaar

De Europese beurzen zijn met zware verliezen de week gestart. Nu het coronavirus in steeds meer landen buiten China opduikt en in Italië paniek veroorzaakt, groeit de ongerustheid onder beleggers.

De Europese beurzen incasseren de grootste klap sinds 2016. Ze openden maandag met verliezen van meer dan 2,5 procent. Na een uur handel diepten de verliezen uit tot meer dan 3 procent. Ook de Brusselse beursindex Bel20 ging zwaar onderuit en eindigde de handelsdag met bijna 4 procent verlies.

De Amerikaanse beurzen donderden maandagnamiddag in een eerste reactie 3 procent lager.

Alle ogen op Italië

Op de beurs van Milaan bedroeg het verlies bij opening meer dan 3,6 procent, en na een uur handel was dat al meer dan 4 procent. Italië is het zwaarst getroffen in Europa door de uitbraak van het virus. Vooral Europese luchtvaart-, toerisme- en luxeaandelen verliezen terrein. Italië kan de crisis echt missen, want de economie draait er momenteel vierkant.

Goud

De toeloop op goud, dat geldt als ‘veilige haven’ voor beleggers, blijft aanhouden. De prijs voor een ounce (31,1 gram) goud steeg maandag tot 1.679 dollar: het hoogste niveau sinds februari 2013. In euro is dat 1.550 euro per ounce.

Daarnaast heeft het zich snel verspreidende Covid-19-virus effect op andere beleggingen. De olieprijzen zakten en de won, de Zuid-Koreaanse munt, daalde tot het laagste punt sinds augustus.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20