Coronacrisis treft zwakste economie van de eurozone

De extreme maatregelen die China nam om de verspreiding van het coronavirus te verhinderen worden door de Italiaanse regering gekopieerd. Zien velen daarin een overdreven reactie, die enkel meer paniek zal veroorzaken, dan spreken de Chinese cijfers dat tegen.

Volgens de South China Morning Post is het gezondheidsrisico in Guangdong – de op de provincie Hubei na zwaarst getroffen regio – nu gedaald tot niveau 2. De verspreiding van het virus lijkt dus te zijn vertraagd, al kan dat nog niet gezegd worden van Hubei zelf.

Milaan, de op één na dichtstbevolkte stad van Italië

Italië telt momenteel meer dan 200 besmette personen en 6 doden, cijfers die wellicht de komende dagen nog zullen stijgen. Italië heeft een tiental steden in de regio Lombardije en Veneto onder quarantaine geplaatst. Milaan – de op Rome na dichtbevolkte stad van Italië – ligt plat. Scholen zijn er gesloten, er is amper verkeer waar te nemen en de meeste restaurants zijn gesloten. Dat ontwerper Giorgio Armani in extremis besloot zijn modeshow te houden voor een lege zaal zegt voldoende.

De gevolgen voor de Europese economie zijn nog moeilijk in te schatten. Wat we wel weten is dat Lombardije en Veneto voor Italië belangrijke regio’s zijn. Samen tellen ze 15 miljoen inwoners en zijn ze goed voor 30 à 40% van de Italiaanse export. Lombardije scoort ook hoog op de lijst van meest creatieve economieën wereldwijd en grenst aan Oostenrijk en Zwitserland. Indien de ziekte zich naar die landen verspreidt, zouden straks ook de Fransen kunnen beslissen hun grens met Italië te sluiten, wat een veel grotere economische impact zou hebben.

De crisis concentreert zich binnen de EU voorlopig dus in een van de zwakste economieën. In het laatste kwartaal van 2019 kromp de Italiaanse economie met 0,3% en ook de groeivoorspellingen van het IMF voorspellen weinig goeds. Zonder rekening te houden met de coronavirusepidemie zou Italië dit jaar met amper 0,3% groeien en met 1% volgend jaar. 

Toerisme grootste slachtoffer

Het coronavirus houdt voornamelijk toeristen thuis. Buitenlandse toeristen spenderen in Italië 42 miljard euro per jaar. De toeristische sector in zijn geheel genereert 6% van het Italiaanse bbp. Verder laten de huidige Italiaanse financiën nog amper creatieve manoeuvres toe om de schokken van de crisis op te vangen. De kans dat de Italiaanse economie de volgende maanden voor de vierde keer sinds 2008 in een recessie terechtkomt is dan ook niet denkbeeldig.

Meer