Coronacrisis: drie scenario’s voor wereldeconomie

Welke impact zal de crisis rond het coronavirus hebben op de wereldeconomie? Op basis van een economisch model van de Wereldbank schetsen de economen van het Zwitserse beurshuis Pictet drie scenario’s.

De economische simulaties gaan uit van een sterftegraad van 2,5 procent – wat volgens we weten ongeveer het percentage is van het coronavirus – en een daling met 20 procent van toerisme, horeca en niet-essentiële consumptie.

1. Worst case: Spaanse griep-scenario

In het ergste geval groeit de coronacrisis uit tot een pandemie zoals de Spaanse griep in 1918. De gevolgen waren toen nauwelijks te overzien, met naar schatting een vijfde van de wereldbevolking besmet en minstens 50 miljoen dodelijke slachtoffers.

De wereldeconomie zal in dat rampscenario met 3 procent krimpen, met beperkte verschillen per regio. Dat zou een enorme crisis betekenen. Ter vergelijking: de bankencrisis leidde in 2009 tot een inkrimping met slechts 0,1 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. Er waren toen wel grote verschillen per regio. De geavanceerde economieën kregen de grootste klappen, met een gemiddelde economische krimp van 3,4 procent.

De Spaanse griep in 1918 leidde tot geïmproviseerde ziekenhuizen – Isopix

2. SARS-scenario

De meest voor de hand liggende referentie is de uitbraak van het SARS-virus, in het eerste kwartaal van 2003. Dat had vooral een impact op China en zijn buren. De impact op de wereldeconomie bleef beperkt. De winkelverkopen in China daalden toen met 15 procent. Dat had alles te maken met een daling van de gezinsinkomens met ruim 20 procent. Het vliegverkeer tussen China en Hong Kong daalde in een klap met 75 procent.

De economische terugval was evenwel van zeer tijdelijke aard. De Chinese economie bleef hard gaan. De SARS-epidemie had in 2003 uiteindelijk maar een negatieve impact van 1 procentpunt, van 11 naar 10 procent groei.

3. Geen ramp, maar wel erger dan SARS

Volgens de Pictet-economen is het waarschijnlijk dat het coronavirus grotere economische gevolgen zal hebben SARS. Daar zijn drie redenen voor. Een: het virus lijkt puur medisch gezien gevaarlijker, met nu al een hoger dodenaantal dan toen. Twee: de timing kon nauwelijks slechter, net in de periode van Chinees nieuwjaar. Dat heeft dramatische gevolgen voor de plaatselijke winkelverkopen.

Maar bovenal: China is veel belangrijker voor de wereldeconomie dan in 2003. De Aziatische reus is vandaag goed voor 15,4 procent van het wereldwijde bbp, tegenover slechts 4,4 procent toen. China is voor westerse bedrijven niet alleen belangrijk als consument en belangrijke importeur, maar ook als industriële toeleverancier in verscheidene internationale toeleveringsketens.

De gevolgen zijn snel overal ter wereld voelbaar. Economen verwachten dat de Amerikaanse groei zal terugvallen van 2,1 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar naar 1,2 procent in het huidige kwartaal, zo blijkt uit een enquête door zakenzender CNBC.

Dé hamvraag: zal Chinees stimulusbeleid werken?

Een economische vertraging door het coronavirus lijkt moeilijk te vermijden. De grote vraag is of het maar een tijdelijke dip zal gaan, dan wel of de effecten langdurig zijn.

Het Chinese economische beleid zal hier een belangrijke rol in te spelen hebben, zeggen experten. Dat kan zowel via stimulerend budgettair beleid, bijvoorbeeld via belastingverlagingen aan de bedrijven, als via expansief monetair beleid, door liquiditeiten in het geldsysteem te pompen. Peking heeft al signalen gegeven dat het bereid is de monetaire bazooka boven te halen.

Meer