Zowel in eigen land als in onze buurlanden wordt nagedacht op welke plekken een coronapas ingevoerd kan worden, zoals vandaag al het geval is bij reizen en evenementen. Een overzicht van de recentste ontwikkelingen.
Een coronapas, doorgaans via een smartphone-app, toont aan of iemand gevaccineerd is, negatief test op het coronavirus of er recentelijk van genezen is. In België gaat het om het Covid Safe Ticket, dat werkt met een QR-code via de app CovidsafeBE. Op technisch vlak is het Covid Safe Ticket, dat voor binnenlands gebruik is, identiek aan het Europees Coronacertificaat voor reizen.
Ziekenhuizen
De Vlaamse zorgkoepels vragen de invoering van een coronapas bij de toegang tot ziekenhuizen, meldt De Morgen maandag. De pas is onder meer volgens Zorgnet-Icuro een bijkomend wapen om uitbraken in de ziekenhuizen te vermijden en zou de toegangsprocedures overal gelijk maken.
Brussel en de Vlaamse rand
Hoewel het nog niet officieel is, wijst alles erop dat de Brusselse regering een coronapas gaat invoeren voor de Brusselse horeca vanaf 1 oktober. De vraag is dan of het toegangsbewijs ook ingevoerd moet worden in de Vlaamse gemeenten rond Brussel, om een toestroom van “uitwijkende” Brusselaars te vermijden. Wat betreft Vilvoorde verklaarde burgemeester Hans Bonte eerder al een coronapas mogelijk te willen maken voor de horeca- en fitnesszaken die dat wensen.
Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) wil dat de Vlaamse regering een kader uitwerkt voor het gebruik van een coronapas in Vlaanderen, maar is geen voorstander van een algemene invoering. Een tijdelijke en lokale invoering zou wel een optie kunnen zijn.
Nederland
In Nederland zal iedereen ouder dan 13 jaar vanaf 25 september een coronapas moeten tonen aan de ingang van een horecazaak en bij een bezoek aan een bioscoop, concertzaal of theater, melden verscheidene Nederlandse media. Premier Mark Rutte zou de nieuwe regeling dinsdag aankondigen. Tegelijk zou de afstandsregel van anderhalve meter “social distancing” afgeschaft worden.
Engeland
Engeland ziet dan weer af van de eerder aangekondigde invoering van een vaccinpaspoort – een strengere variant van de coronapas – voor discotheken en drukke evenementen. Aanvankelijk wou de regering-Johnson dat de bezoekers van Engelse nachtclubs vanaf eind september een vaccinatiebewijs moesten tonen om binnen te mogen. Maar het plan leidde tot protest van de nachtlevensector en wordt weer ingetrokken. Minister van de Gezondheid Sajid Javid verklaarde zondag het voorlopig achter de hand te willen houden.
In Schotland gaat de invoering van een vaccinpaspoort voor het nachtleven vanaf oktober wel door.
(bzg)