Na Brussel bekijkt ook Vilvoorde mogelijkheden om coronapas in te voeren

Het politieke akkoord lijkt rond, dat Brussel overal een coronapas gaat invoeren, om verplicht te maken bij horecabezoeken, culturele activiteiten, maar ook toegang tot een ziekenhuis. Die drastische maatregel is nodig omdat de vaccinaties niet lopen zoals het hoort.

  • De MR kon dwarsliggen via de andere deelstaatregeringen, maar doet dat nu toch niet. De Franstalige liberalen zitten in Brussel in oppositie.
  • Trieste dag in Brussel voor de horeca, die betaalt voor de mislukking van de vaccinatie-aanpak van het Brussels gewest”, zo tweette Alexia Bertrand, de MR-kopvrouw in de hoofdstad.
  • Bij de Brusselse horeca zijn ze bijzonder boos, dat de hoofdstad nu dus het voorbeeld van Frankrijk en Italië gaat volgen. Maar de beleidsmakers in Brussel schermen met het argument dat zo’n pas het toelaat om de horeca en andere delen van de maatschappij open te houden, ook als de besmettingen weer zouden toenemen.
  • Opvallend is dat de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (Vooruit) ook graag de mogelijkheid krijgen om ook een coronapas in te voeren. Dat wordt nog een interessante discussie, die de deur wagenwijd zou openzetten voor sheriffgedrag in Vlaanderen: laat men vanuit hogere overheden toe dat het lokale niveau verdere verplichtingen oplegt?
  • Of met de verplichte pas in Brussel het debat nu helemaal uitdooft rond verplichte vaccinatie, is maar de vraag. PS, cdH maar ook delen van de MR pleitten al voor zo’n simpele, heldere verplichting, net zoals bij het poliovaccin. Maar ook daar zijn de liberalen allerminst happig.

Lees ook:

Meer