De transfers naar Wallonië zijn weer eens berekend, en tikken af op 7,1 miljard

Het keert jaarlijks weer, de berekening van de transfers in de sociale zekerheid. Die blijven goed voor een financiering van Wallonië van liefst 7,1 miljard per jaar. 6,2 miljard komt uit Vlaanderen, 800 miljoen is van Brussel. Die bedragen komen overigens helemaal overeen met andere berekeningen, van onder meer de Vlaamse regering.

  • Het is de Nationale Bank die deze keer met de cijfers komt. Aan de inkomstenkant zijn er de fiscale en sociale heffingen, aan de kant van de uitgaven zijn er de sociale zekerheid en de federale begroting. Netto is dat 1.900 euro per jaar per Waal, waar de Vlaming gemiddeld 900 euro aan bijdraagt, en de Brusselaar 800 euro.
  • Opvallend is wel, ook al is het al langer de trend, dat de transfers dalen. Dat heeft alles te maken met de vergrijzing, die harder gaat in Vlaanderen. Langzaam maar zeker vallen de transfers dus stil.
  • De Nationale Bank, toch een ‘federale’ instelling, wilde ook de communautaire angel wat uit de discussie halen: ze berekenen dus ook de transfers tussen provincies. Daarmee hebben de voorstanders van de Belgische constructie meteen een stevig argument in handen: de rijkere provincies, zoals Vlaams- en Waals-Brabant, dragen veel meer bij. Limburg en West-Vlaanderen krijgen dan weer netto. Die argumenten duiken ongetwijfeld op in de Vlaams-Waalse discussies straks.
  • Toch ook nog één opvallend cijfer: de armste provincie, Henegouwen, krijgt per hoofd nog veel meer dan de gemiddelde Waal. Daar is de netto instroom liefst 3.000 euro per bewoner.

Lees ook:

Meer