Coronamedicijn van Eli Lilly krijgt noodgoedkeuring in VS

De Amerikaanse farmawaakhond FDA keurde maandag opnieuw een coronamedicijn goed, deze keer van producent Eli Lilly. Dat medicijn is er niet zonder slag of stoot gekomen.

Op dezelfde dag dat Pfizer en BioNTech met groot nieuws kwamen over hun potentiële coronavaccin, keurden de VS een nieuwe behandeling tegen het virus goed. Het is na remdesivir van Gilead de tweede behandeling die wordt toegelaten in de VS.

Bamlanivimab, het medicijn van Eli Lilly, is een cocktail van antilichamen die uit een herstelde coronapatiënt gehaald zijn. Door antilichamen toe te dienen, zou het lichaam van een coronapatiënt een grotere immuniteitsreflex moeten krijgen. Het blijkt wel enkel te werken in een vroeg stadium van het virus bij mensen met milde symptomen.

Veiligheidsproblemen

Oorspronkelijk was het medicijn bedoeld als een allesomvattende coronabehandeling, zoals remdesivir, maar uit testen bleek dat het niets deed bij patiënten die al op intensieve zorgen lagen. Het bedrijf besloot dus zijn testen op intensieve zorgen stil te leggen, maar ging wel succesvol door met zijn andere proeven.

Dat de FDA de behandeling nu goedkeurt, is ietwat opvallend, want een maand geleden vroeg de waakhond nog aan Eli Lilly om zijn testen stil te leggen door ‘veiligheidsproblemen’. Welke problemen er waren, daar werd nooit verder op ingegaan.

Geen volledige goedkeuring

Met de noodgoedkeuring van bamlanivimab hebben de VS nu een medicijn dat kan toegediend worden voor iemand in het ziekenhuis belandt (maximaal tien dagen na een positieve coronatest) en met remdesivir een medicijn dat kan toegediend worden op intensieve zorgen.

Belangrijk is wel dat het nog niet om een volledige goedkeuring gaat. Voorlopig mag er per patiënt maar een dosis toegediend worden via de aderen tot er meer data over het medicijn beschikbaar zijn. Patiënten mogen het medicijn niet mee naar huis nemen.

Meer