Coronamedicijn remdesivir kost 2.080 euro per persoon

Het Amerikaanse farmabedrijf Gilead heeft een prijs gezet op zijn coronamedicijn remdesivir, dat ook een jaar lang in Europa mag verkocht worden. Eén behandeling kost 2.340 dollar (2.080 euro).

Gilead vraagt in alle ontwikkelde landen 390 dollar, of 347 euro, per flesje. Voor een behandeling van zes flesjes komt dat dus op 2.080 euro.

Remdesivir is een medicijn dat oorspronkelijk was ontwikkeld tegen het ebolavirus, dat vooral in het begin van de jaren 2000 lelijk huishield in Afrika. Het middel bleek niet te werken tegen ebola, maar wel tegen Covid-19 en dus brengt Gilead het nu toch op de markt. Vorige week kreeg het een jaar goedkeuring in Europa. Omdat nog niet alle bijwerkingen gekend zijn, moet de farmareus in de loop van dat jaar extra informatie bezorgen aan de gezondheidsautoriteiten.

Hoop

De hoop van veel landen is gevestigd op remdesivir. Het is op dit moment het medicijn met het meeste potentieel om Covid-19 te behandelen. Uit klinische tests bleek dat patiënten die het middel toegediend kregen na elf dagen al het ziekenhuis konden verlaten.

Het aandeel van Gilead begon de dag maandag na de bekendmaking van het nieuws 2,5 procent hoger, maar eindigde uiteindelijk vlak.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20