Coronadreiging hangt boven start van Tour de France

Ondanks de opmars van het coronavirus in tal van Franse departementen, gaat de Tour de France zaterdag van start, twee maanden later dan normaal. De dreiging van het virus zal van de 107ste editie wellicht een van de vreemdste ooit maken.

Een dag voor de start versoepelt de wielerunie UCI de coronaregels voor de deelnemende ploegen aan de Ronde van Frankrijk. Pas wanneer in een week twee renners positief testen op het nieuwe coronavirus, moet een team de wedstrijd verlaten.

Eerst was de regel dat een ploeg uitgesloten wordt als twee leden uit eenzelfde bubbel (zo’n dertig mensen per ploeg) in een week een positieve test afleggen. Maar de ploegen vonden dat te streng. Bij de Belgische ploeg Lotto Soudal werden deze week twee personeelsleden ‘niet-negatief’ getest. Volgens de oude regel zou dat betekend hebben dat voor Lotto Soudal de Tour al voor de start voorbij is.

Geen nulrisico

De zaak illustreert hoe de dreiging van het coronavirus alomtegenwoordig zal zijn in de Tour. Het aantal toeschouwers wordt tot een minimum beperkt. De 176 renners moeten steeds een masker dragen in het start- en finishgebied.

Maar de bubbel is nooit helemaal dicht en het risico is niet helemaal herleid tot nul. Zo kunnen de renners in het hotel bediend worden door hotelpersoneel dat ze niet kennen. Ook slapen niet alle renners apart. Sommige moeten de kamer delen omwille van budgettaire redenen.

Volgens de Vlaamse topcoureur Greg Van Avermaet is nog het grootste probleem dat de coronatesten niet helemaal accuraat zijn. ‘Je merkt toch dat er zich problemen stellen en er soms valse positieven zijn. Dat moet opgelost worden, zeker hier in de Tour. Stel dat je positief bent, dan moet er snel gereageerd en hertest worden.’

Symboliek

De zenuwachtigheid wordt verder aangewakkerd doordat de eerste rit plaatsvindt in het Zuid-France Nice, dat in een rode zone gelegen is. Maar voor de Fransen is de Tour een symbool dat het sportieve overstijgt, en dus moet de koers doorgaan. ‘De Tour de France moet het teken zijn dat we kunnen blijven leven, het is het teken van de veerkracht van de samenleving’, verklaarde minister van Volksgezondheid Olivier Véran.

Meer