Coronacrisis schakelt 195 miljoen arbeidskrachten uit

Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar zal de impact van de corona-pandemie op de werkvloer de productiviteit van 195 miljoen arbeidskrachten liquideren. Dat komt overeen met 6,7 procent van het totale pakket arbeidsuren dat normaal wereldwijd wordt gepresteerd. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

Wereldwijd worden volgens het rapport meer dan vier op vijf werknemers door volledige of gedeeltelijke sluitingen van bedrijven getroffen. De wereldwijde arbeidsmarkt telt in totaal ongeveer 2 miljard mensen.

Herstel

‘Het is uiteraard toe te juichen dat al een aantal fiscale en monetaire maatregelen zijn genomen om de impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt op te vangen,’ zeggen de onderzoekers. ‘Regeringen moeten echter meer inspanningen doen om arbeidskrachten verbonden te houden met banen die ze tijdelijk niet meer kunnen invullen. Dat moet ervoor zorgen dat er uiteindelijk minder mensen in de werkloosheid terecht komen.’

‘De inspanningen die nu geleverd worden om de arbeidsmarkt voor de zwaarste klappen te behoeden, zullen in het laatste deel van het jaar hopelijk resultaten opleveren,’ aldus Guy Ryder, directeur van de Internationale Arbeidsorganisatie. ‘Hopelijk zullen die ingrepen het economisch herstel helpen optimaliseren.’

‘Werknemers in de informele sector – die ongeveer 61 procent van de totale werkpakket vertegenwoordigen – hebben inkomenssteun nodig om te overleven en hun families te voeden, als hun dagelijkse banen verdwijnen,’ benadrukt Ryder. ‘Deze mensen hebben over het algemeen geen toegang tot de normale sociale bescherming die bij een formele arbeidsstatus hoort.’

Ryder wijst er daarbij op dat de lockdown in India miljoenen migranten in een bijzonder precair parket heeft gebracht. ‘Een lockdown verplicht mensen te stoppen met werken en dwingt hen naar huis te gaan en te blijven,’ benadrukt hij.

‘Deze groep heeft meestal echter geen enkele andere bron van inkomsten. Ze staat voor een verschrikkelijke keuze. Een bescherming tegen het virus betekent dat er geen middelen meer zijn om te overleven en zich te voeden. Dat zijn onmogelijke dilemma’s.’

Azië

Vooral de arbeidsmarkt in Asia-Pacific zal volgens het rapport tijdens het tweede kwartaal de impact van de corona-pandemie voelen. Daar zouden 125 miljoen banen zijn geraakt, hoewel Chinese bedrijven na een langdurige sluiting inmiddels de activiteit opnieuw hervatten.

Het rapport maakt niet duidelijk hoeveel banen door de crisis uiteindelijk totaal verloren zullen gaan. ‘De schade zal echter aanzienlijk hoger liggen dan de raming van 25 miljoen verdwenen arbeidsplaatsen die vorige maand nog was gemaakt,’ betogen de onderzoekers. Begin dit jaar waren er wereldwijd 190 miljoen arbeidskrachten werkloos.

Huisvesting en voeding behoren tot de zwaarst getroffen sectoren, net zoals de productie, de detailhandel en de zakelijke dienstverlening en administratieve activiteiten. Initiatieven zoals gedeeltelijke werkloosheid, technische werkloosheid en verkorte werktijden zijn volgens Ryder instrumenten om banen te redden.

Meer