Coronacrisis roept groene energie geen halt toe

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal groene energie de belangrijkste productiebron voor elektriciteit zijn tegen 2025. De organisatie merkt op dat de groene energiesector zich snel aangepast aan de uitdagingen die de coronacrisis met zich meebrengt.

90 procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie die er dit jaar is bijgekomen, is groen, leert een rapport van het IEA. Slechts 10 procent is afkomstig van gas en kool. Als we dit tempo kunnen aanhouden is de organisatie ervan overtuigd dat hernieuwbare energie de belangrijkste energiebron voor elektriciteit wordt tegen 2025. Daarmee wordt een einde gebracht aan de 50 jaar lange dominantie van kool.

Zonne-energie als belangrijkste energiebron voor elektriciteit

De capaciteit voor zonne-energie ligt tot 18 keer hoger in vergelijking met 2010. Voor windenergie is er sprake van een verviervoudiging. ‘Ik verwacht dat zonne-energie de belangrijkste energiebron voor elektriciteit gaat worden’, aldus Fatih Birol, directeur van het IEA. De organisatie merkt wel op dat slechts één vijfde van ons energieverbruik elektrisch is.

‘Groene energie weerstaat de moeilijkheden die door de coronapandemie worden veroorzaakt, en laat een robuuste groei zien, terwijl andere brandstoffen het moeilijk hebben’, zegt Birol. ‘De veerkracht en de positieve vooruitzichten van de sector komen duidelijk tot uiting in de aanhoudende grote belangstelling van de investeerders.’

Kaakslag voor fossiele brandstof

Fossiele brandstoffen krijgen rake klappen door de verstrengde coronamaatregelen overal in de wereld die de vraag naar transport stevig doen slinken. De prijs voor een vat Brent-olie schommelt de laatste weken rond 40 dollar. Voor de start van de coronapandemie was dat nog 60 dollar.

Volgens het IEA is de toekomst van groene energie voornamelijk afhankelijk van politieke beslissingen. Zo verwacht de organisatie dat de uitrol van groene energie in de VS bijvoorbeeld zal versnellen nu de Democraat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20