Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Coronacijfers blijven stijgen, rode landen niet langer verboden

Logo Business AM
Coronacrisis

22/09/2020 | Redactie | 4 min leestijd

epa

Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft stijgen, tot gemiddeld 1.232 per dag. Dat cijfer ligt zo’n 50 procent hoger dan dat van de week ervoor.

Die stijging is in heel Europa te merken, en dus wil de Europese Commissie een gemeenschappelijk beleid voor reizen. Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) heft daarom vanaf komende vrijdag het verbod op om naar landen met een rode kleurencode te reizen.

In de week van 12 tot 18 september raakten dagelijks gemiddeld 1.232 Belgen besmet met het nieuwe coronavirus. Dat is een stijging met zo’n 50 procent in vergelijking met de week voordien, toen nog sprake was van gemiddeld 746 besmettingen per dag.

Hogere cijfers, hogere positiviteitsratio

In totaal meldt gezondheidsinstituut Sciensano nu al 103.392 besmettingen met het virus in ons land. Dat zijn er 1.097 meer dan maandag, al moet dat cijfer wel nog bevestigd worden. Het laatste officiële dagcijfer is dat van vrijdag 18 september: 1.282 besmettingen. De dagen ervoor lagen de cijfers een stuk hoger, op 1.410 en 1.699.

Coronavirus Test
Isopix

De cijfers liggen hoog, en dat komt deels doordat er nu veel meer getest wordt dan tijdens de eerste golf van het virus. Dagelijks gaat het om 34.000 à 35.000 tests. Afgelopen woensdag waren het er zelfs 46.000. Maar dat is niet ‘dé reden’, want ook de positiviteitsratio, het aantal positieve testen in vergelijking met het totale aantal testen, stijgt.

Gemiddeld 50 ziekenhuisopnames

Ook een forse stijging is te merken in het aantal ziekenhuisopnames. De voorbije week (dus tussen 15 en 21 september) werden dagelijks gemiddeld 50 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, een stijging met zo’n 60 procent in vergelijking met de week ervoor, toen het dagcijfer op 31 patiënten stond.

Maandag waren 486 ziekenhuisbedden bezet door coronapatiënten. Dat zijn 58 patiënten meer dan de dag ervoor. Van die 486 patiënten liggen er 87 op intensieve zorgen, 10 meer dan de dag voordien. In totaal (dus sinds het begin van de pandemie) werden nu al 19.695 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen.

Gemiddeld 2 doden

Goed nieuws wel op vlak van het aantal overlijdens. Dat blijft al de hele tijd redelijk stabiel en daalt nu zelfs, van 3 naar 2 per dag. In totaal overleden nu al 9.950 Belgen aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt.

Geen verbod meer op reizen naar rode zones

Philippe Goffin (MR)
Philippe Goffin (MR) – EPA

Vanaf komende vrijdag is het niet meer verboden om naar landen te trekken die een rode kleurencode hebben gekregen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin van MR aangekondigd op een bijeenkomst van Europese buitenlandministers.

De Europese Commissie wil een gemeenschappelijke Europese kleurencode. En ons land is het enige dat reizen verbiedt. Goffin benadrukt dat reizen naar landen met een rode kleurencode vanaf komende vrijdag niet langer verboden is, maar wel streng wordt afgeraden. Dat moet een eerste stap zijn naar een gemeenschappelijk beleid, klinkt het.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks