Corona deed 300.000 mensen vluchten uit New York; huurprijzen storten in

Met bijna 38.000 doden is de staat New York een van de hardst door Covid-19 getroffen regio’s wereldwijd. Ruim 300.000 New Yorkers hebben volgens cijfers van de Amerikaanse postdienst USPS de voorbije maanden dan ook de stad verlaten. Op minder dan 9 maanden tijd is de huurmarkt er nu totaal ingestort.

Begin dit jaar was de vastgoedmarkt in New York nog in goede doen. Verkoopprijzen waren iets afgevlakt maar de huurmarkt bleef sterk overeind. 12 maanden later is deze laatste volledig ingestort. Appartementen in Manhattan kenden een prijsdaling van gemiddeld 21 procent, waarvan 12,7 procent enkel in november. Maar in sommige appartementsgebouwen is sprake van kortingen van 30 procent en meer.

Die daling overtreft nu degene die de stad in 2008 te verwerken kreeg, toen duizenden mensen uit hun huis werden gezet als gevolg van de financiële crisis.

De mediane prijs voor een appartement noteert met 2.776 dollar opnieuw onder het niveau van 2010. In maart was voor zo’n optrekje nog 3.509 dollar betaald. In de buitenwijken van de stad, zoals in Brooklyn en Queens, wordt wel nog veel vastgoed verkocht, maar dat gebeurt – vooral in het hogere segment – meestal tegen belangrijke kortingen. Huurprijzen daar blijven met een daling van 6 procent iets beter overeind. 

Overaanbod in het hogere segment

Dat de Big Apple deze situatie snel kan omdraaien lijkt onwaarschijnlijk, zegt econome Nancy Wu in de New York Times. Vanwege massaal jobverlies en een overaanbod aan appartementen in het hogere segment. ‘Manhattan wordt niet noodzakelijk goedkoop, maar zal nu wel mensen aantrekken die zich dat vroeger gewoon niet konden veroorloven.’  In de wijk Tribeca verlieten gezinnen met een jaarinkomen van 140.000 dollar de stad om vervangen te worden door gezinnen die 82.000 dollar per jaar verdienen. 

Eigenaars geven ook liever een aantal maanden gratis, dan dat ze de huurprijs verlagen. Op die manier worden nieuwe huurders aangetrokken. Maar dan bestaat altijd de kans dat ze niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen eens ze moeten beginnen betalen.

Luxewinkels vervangen door goedkopere varianten

De Cartier-winkel op Fifth Avenue in Manhattan.

Toch moet het ergste nog komen. De volgende maanden worden honderdduizenden huurders met uitzetting bedreigd, nu de overheid het verbod op uitzetting stilaan zal intrekken. Moody’s schat hun aantal tussen de 100.000 en 590.000, naargelang wat het Amerikaanse Congres beslist. In april had burgemeester Bill De Blasio de huur van 2 miljoen inwoners van de stad voor onbepaalde tijd bevroren.

Dat dreigt ook het straatbeeld in Manhattan grondig te veranderen. Vastgoedexperts verwachten dat luxemerken straks worden vervangen door goedkopere varianten. Tussen februari en juli nam de leegstand in de stad aanzienlijk toe.

Meer