Continental maakt banden voortaan van gerecycleerde plastic flessen

Het Duitse concern Continental, toeleverancier van de automarkt, heeft een nieuw type autoband waarin polyester is verwerkt dat afkomstig is van gerecycleerde plastic flessen. Het nieuwe product zou nog dit jaar op de markt moeten komen. Dat heeft Continental aangekondigd, waarbij gewag wordt gemaakt van een wereldprimeur.

“Het gebruik van milieuvriendelijke toepassingen in de productie betekent een belangrijke mijlpaal voor de ambities van Continental om tegen het midden van deze eeuw bij de fabricage van banden alleen nog duurzaam materiaal te gebruiken”, voeren woordvoerders van het bedrijf aan.

Duurzaam alternatief

Continental maakt bij de productie van de banden gebruik van de technologie ContiRe.Tex die door het Duitse concern werd ontwikkeld. “Dankzij de inzet van deze toepassing kan het conventionele polyester in het karkas van een autoband door een duurzaam alternatief worden vervangen”, merken de woordvoerders nog op.

Continental zegt bij de productie van een set standaard autobanden materiaal uit ongeveer veertig gerecycleerde flessen te gebruiken. “ContiRe.Tex garandeert daarbij bovendien een bijzonder efficiënt recyclageproces voor de vervaardiging van polyestergaren uit gerecupereerde plastic flessen”, luidt het nog.

“De technologie kon in amper acht maanden worden ontwikkeld en in de productie worden geïmplementeerd. De plastic flessen die voor de technologie worden gebruikt, komen uitsluitend uit regio’s die niet over een gesloten recyclagekringloop beschikken.”

“Continental sorteert de gerecycleerde flessen, die vervolgens mechanisch worden gereinigd”, verduidelijkt het bedrijf. “Daarbij worden ook de doppen van de flessen verwijderd. Na een mechanische versnippering wordt de kunststof verder verwerkt tot een granulaat, dat vervolgens de basis wordt voor een gesponnen polyestergaren.”

Tour de France

Continental wijst er nog op dat dit recyclageproces de inzet van chemicaliën overbodig maakt. “Daarmee is ContiRe.Tex efficiënter dan de andere methodes die voor het verwerken van plastic flessen tot hoogwaardige polyestergarens worden gebruikt”, beklemtonen de woordvoerders.

Het nieuwe hoogwaardige materiaal zal door Continental in eerste instantie wordt gebruikt voor de productie van een aantal bandentypes uit de hogere kwaliteitscategorieën.

Het Duitse bedrijf heeft inmiddels voor het gebruik van de banden met de Amaury Sport Organisation (ASO), organisator van onder meer de Tour de France, een akkoord gesloten. Daarbij werd overeengekomen dat de vloot servicewagens – geleverd door autobouwer Skoda – die bij het evenement worden ingezet, zal worden uitgerust met banden die met ContiRe.Tex zijn vervaardigd.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20