Geldautomaten: concurrentiewaakhond opent onderzoek naar alliantie van de vier grootbanken

Het Auditoraat van de Belgische mededingingsautoriteit (BMA) bevestigt dat het een onderzoek opent naar het zogeheten Batopin-project, een gezamenlijk netwerk voor Bancontact-automaten dat de vier grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC willen opzetten.

Waarom is dit belangrijk?

Uit onderzoek blijkt dat de Belg zich ergert aan het slinkende aantal geldautomaten in het straatbeeld. De vrees is dat de samenwerking van de vier grootbanken tot een verdere daling zal leiden.

De essentie: De ambitie van de vier grootbanken, via hun gezamenlijke bedrijf Batopin, is om 95 procent van de bevolking “een bankneutraal geldautomaat” aan te bieden binnen een straal van 5 kilometer. “Minder automaten, maar meer bereik door een betere spreiding”, klinkt het. Maar volgens critici gaat het om een verdoken afslanking van het totale aantal geldautomaten. De antikartelwaakhond BMA bevestigt nu wat minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) eerder al verklapte: er komt een concurrentie-onderzoek.

De details:

  • Het BMA-onderzoek heeft een dubbel doel: nagaan of – en in welke mate – het Batopin-project (Belgian ATM Optimisation Initiative) “de kwaliteit van de distributie van contant geld en de depositodiensten beïnvloedt” en bekijken of er sprake is van een “mededingingsbeperkende” overeenkomst.
  • Het onderzoek bevindt zich nog in een vroeg stadium. “De opening van een onderzoek betekent niet dat de betrokken ondernemingen schuldig zijn aan concurrentieverstoring”, benadrukt de BMA.
  • De duur zal onder meer afhangen van de complexiteit van de zaak en de medewerking van de betrokken ondernemingen.

De bredere context: Deze week werden twee studies gepubliceerd over geldautomaten en het belang dat de Belgen hechten aan de beschikbaarheid van cash:

  • Volgens de vzw Financité is het aantal geldautomaten per miljoen inwoners is gezakt naar 489, tegenover een Europees gemiddelde van 807 per miljoen inwoners.
  • “Het feit dat er de voorbije jaren in ons land heel wat bankkantoren sloten en veel geldautomaten verdwenen, leidt duidelijk tot frustratie”, schreef De Nationale Bank na een studie van de Europese Centrale Bank. “Nergens anders in Europa wordt zo geklaagd over het gebrek aan beschikbaarheid van cash als in ons land, of neemt het aantal klagers zo snel toe.”
  • In sommige gemeenten is de laatste geldautomaat intussen al verdwenen. Dat is niet alleen vervelend voor consumenten, maar ook voor de handelaars die hun cash willen storten op hun rekening.
  • Dermagne dreigt met wettelijke verplichtingen als de banken niet met een breed gedragen oplossing komen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.