Computerverkoop op het hoogste niveau in tien jaar tijd

Vorig jaar werden er wereldwijd 341 miljoen personal computers verkocht. Dat is 15 procent meer dan het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van consulent Canalys. Ten opzichte van twee jaar voordien, voor de uitbraak van de coronacrisis, was er sprake van een stijging met 27 procent.

Het rapport benadrukt dat de leveringen van desktops, laptops en werkstations hun hoogste niveau in tien jaar hebben bereikt. Canalys merkt op dat de sector zich dan ook op een sterke omzetstijging kon rekenen.

Daar was er eveneens sprake van een groei met 15 procent tot 250 miljard dollar. De analisten merken op dat deze cijfers de seismische transformatie in de industrie benadrukken.

Vertraging

Wel wordt opgemerkt dat tijdens het laatste kwartaal vorig jaar een duidelijke vertraging moest worden vastgesteld. Toen was er nog sprake van een groei met 1 procent tot ongeveer 92 miljoen eenheden. “Dit was gedeeltelijk te wijten aan beperkingen in de toeleveringsketen en logistieke problemen”, voeren de analisten aan.

“Een gemiddelde groei met 13 procent over de voorbije periode van twee jaar toont aan hoe drastisch het belang van personal computers sinds het begin van de coronapandemie is toegenomen”, zeggen de onderzoekers nog.

“Notebooks en mobiele werkstations bleven het voortouw nemen. In die sector was er sprake van een stijging met 16 procent tot 275 miljoen exemplaren. Bij desktops was er een groei met 7 procent tot 66 miljoen eenheden.”

“Vorig jaar betekende een keerpunt in de geschiedenis van de computermarkt”, benadrukt Ishan Dutt, hoofdanalist bij Canalys. “Dit fenomeen heeft de plaats van de personal computer als het centrum van werk, leren en ontspanning gebetonneerd.”

“Dat de markt een groei met dubbele cijfers kan realiseren, ondanks een constant probleem van aanbodbeperkingen, maakt duidelijk welke behoefte momenteel op de markt aanwezig is.”

Meerdere apparaten

“Er kon zowel in de penetratie als het gebruik een sterke groei worden gemeld”, zeggen de analisten nog. “Personal computers zijn nu in handen van zowel jonge studenten als oudere gezinsleden. Bovendien is het bezit van twee of meer apparaten per gebruiker in de ontwikkelde markten gebruikelijker geworden.”

“Sinds het begin van de coronapandemie is een meerderheid van de aankopen bovendien niet meer gericht op de vervanging van bestaande apparaten, maar vooral op een verdere uitbreiding van de infrastructuur waarover de gebruiker kan beschikken.”

“Dat geldt vooral voor arbeid en onderwijs. Dit heeft voor de industrie de weg naar een blijvend succes geëffend. De computer is immers compleet in het dagelijkse leven van de mens ingebed. Van een weg terug is hier geen sprake meer.”

Lenovo was het voorbije jaar met een verkoop van 82,1 miljoen exemplaren wereldwijd marktleider. Tegenover het jaar voordien kon de Chinese fabrikant een groei met 13,1 procent melden. HP Inc staat op de tweede plaats met een stijging van 9,5 procent tot 74,1 miljoen exemplaren. Daarna volgen Dell, Apple en Acer.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.