Personal computers ervaren plotse opstoot aan populariteit

De verkoop van laptops, desktops en tablets heeft dit jaar een onverwachte succesperiode laten optekenen. Er kan gewag worden gemaakt van een niveau dat niet meer was gezien sinds de iPhone van Apple dertien jaar geleden zijn debuut maakte. Dat blijkt uit een enquête van het persbureau Reuters bij verschillende fabrikanten van personal computers.

Er moet zelfs worden vastgesteld dat vele fabrikanten nog verscheidene maanden nodig zullen hebben om de resterende bestellingen uit hun orderboeken uit te voeren. Dat hernieuwde succes van de personal computer moet aan de uitbraak van de coronacrisis worden toegeschreven.

Thuiswerk

‘De uitbraak van de coronapandemie heeft van onderwijs en arbeid op afstand een noodzaak gemaakt,’ aldus Reuters. ‘Die situatie heeft de verkoop van personal computers opnieuw opgedreven. Dat ging ten koste van de vraag naar smartphones en aanverwante apparaten, die toestellen zoals desktops en laptops de voorbije tien jaar nochtans naar het tweede plan hadden geschoven.’

De wereldwijde leveringen van personal computers leken twaalf jaar geleden met een verkoop van ongeveer 300 miljoen exemplaren hun hoogtepunt te hebben bereikt. Die afzet was de jongste tijd tot een volume van 250 miljoen exemplaren per jaar afgezwakt. Weinige analisten voorspelden dat die sector ooit nog een heropleving zou kennen.

Maar sommigen verwachten nu dat dit jaar opnieuw een verkoop van ongeveer 300 miljoen eenheden zal kunnen worden bereikt. ‘Dat betekent een groei met ongeveer 15 procent tegenover vorig jaar,’ zegt Reuters. ‘Bij de tablets werd nog een sterkere groei genoteerd.’

Volgens ramingen van het onderzoeksbureau Canalys zullen tegen eind volgend jaar wereldwijd 1,77 miljard computers en tablets operationeel zijn, tegenover 1,64 miljard exemplaren vorig jaar. ‘Voordien was er in een gezin één computer aanwezig voor gemeenschappelijk gebruik,’ luidt het. ‘Door de uitbraak van het coronavirus moet echter ieder lid van het huishouden over een apparaat kunnen beschikken.’

Om aan de plotselinge vraag te voldoen, hebben de grote computerfabrikanten hun leveranciers opgedragen het productietempo op te drijven, terwijl ook de verzendingen gevoelig sneller gaan. Dat is in de meeste gevallen echter niet genoeg gebleken.

Gregg Prendergast, verantwoordelijke van de Amerikaanse divisie van computerbouwer Acer, merkt op dat het bedrijf zijn laptops nu met vliegtuigen naar zijn verdelers verstuurt. ‘Voorheen werd op maritiem transport beroep gedaan,’ verduidelijkt Prendergast. ‘Die aanpassing levert een maand tijdwinst op.’

‘Het transport met het vliegtuig is weliswaar duurder, maar Acer neemt die kosten op zich om ervoor te zorgen dat de consument zo vlug mogelijk over zijn personal computer kan beschikken.’ Maar ook met dergelijke inspanningen blijken vele klanten nog altijd verscheidene maanden op hun leveringen te moeten wachten.

‘Ook onderdelen, zoals schermen en processors, zijn moeilijk te verkrijgen,’ aldus Reuters. ‘Een aantal fabrieken heeft door de maatregelen tegen de verspreiding van het virus immers zijn deuren moeten sluiten.

Upgrades

Ishan Dutt, analist bij Canalys, zegt dat klanten de voorbije maanden tevreden waren met elk beschikbaar apparaat dat op een korte termijn kon worden geleverd. Die dringende behoefte is volgens Dutt nu weliswaar grotendeels afgezwakt, maar nu zouden vele consumenten naar upgrades vragen. Op die manier zal de druk op de industrie volgens hem gehandhaafd blijven.

Ryan Reith, analist bij International Data Corporation (IDC), wijst erop dat bijkomende stimulerende maatregelen van de overheid voor scholen en bedrijven de vraag in verschillende landen voor een periode van mogelijk wel twee jaar op een hoog niveau kunnen handhaven. 

‘Sommige computers die in de volgende maanden op de markt komen, zullen ook in een aantal nieuwe behoeften voorzien,’ zeggen de analisten. Gewag wordt gemaakt van betere camera’s en luidsprekers voor videoconferenties. Ook wordt gesproken over een toevoeging van kunstmatige intelligentie.

Meer