Colt wil opnieuw de strijd aangaan met Smith & Wesson en Ruger

De Amerikaanse wapenfabrikant Colt wil de concurrentie opvoeren met rivalen zoals Smith & Wesson en Sturm, Ruger & Company, de feitelijke leiders op de Amerikaanse wapenmarkt. Dat heeft de topman van de Tsjechische wapenfabrikant Ceska Zbrojovka Group (CZG), de moedermaatschappij van Colt, gezegd.

CZ Group kocht in mei van dit jaar Colt Holding voor een bedrag van 222 miljoen dollar. De overname van Colt biedt CZ Group ook de mogelijkheid om op de wereldwijde vuurwapenmarkt een ​​belangrijke speler te worden.

Amerikaanse productie

Colt, dat fabrieken heeft in de Verenigde Staten en Canada, zal CZ Group toelaten om ook buiten zijn thuisland Tsjechië een productie op te zetten. Bovendien kan de Tsjechische groep door de overname op Amerikaanse militaire contracten bieden. Dankzij Colt voldoet het concern immers aan de voorschriften die een productie in de Verenigde Staten vereisen.

CZ Group zegt de gezamenlijke inkomsten van het gefuseerde bedrijf binnen enkele jaren nagenoeg te willen verdubbelen. Vorig jaar bedroeg die gemeenschappelijke omzet ongeveer 570 miljoen dollar. Met een verdubbeling van dat bedrag komt CZ Group op de hoogte van Smith & Wesson, dat vorig jaar een omzet van 1,1 miljard dollar liet optekenen.

De Verenigde Staten vertegenwoordigden het voorbije jaar 66 procent van de totale jaaromzet van de Tsjechische wapenfabrikant, vooral door de verkoop aan particulieren en politiediensten van wapens onder de merknamen Ceska Zbrojovka (CZ), Dan Wesson en Brno Rifles.

“Colt wordt een belangrijke steun om tegen het midden van dit decennium een jaaromzet van 1 miljard euro te kunnen realiseren”, benadrukt Jan Drahota, voorzitter van het Tsjechische bedrijf.

Het Amerikaanse bedrijf, opgericht door Samuel Colt, produceerde een van de eerste revolvers en stond in de negentiende eeuw synoniem voor lawmen en outlaws in het Wilde Westen. Halverwege het voorbije decennium diende de onderneming echter een bescherming tegen faillissement aan te vragen.

Colt was door een aantal mislukte projecten en het verlies van een belangrijk contract met het Amerikaanse leger in zware problemen terecht gekomen. Daardoor konden rivalen een groter marktaandeel inpikken.

Nieuwe investeringen

CZ Group gebruikte de opbrengsten van een beursintroductie en de uitgifte van obligaties om een gedeelte van de overname van Colt te financieren. Het Tsjechische concern zal volgens Drahota een aantal nieuwe investeringen doordrukken.

Er komt mogelijk een uitbreiding van de activiteit van de fabriek van Colt in West Hartford (Connecticut). Mogelijk zal ook een deel van de Tsjechische portfolio voortaan in de Verenigde Staten worden geproduceerd. “Er is weinig overlap met de producten van Colt,” betoogt Drahota daarbij.

Ongeveer de helft van de inkomsten van Colt vorig jaar kwamen van opdrachten voor het Amerikaanse ministerie van landsverdediging en diverse Amerikaanse politiediensten. Drahota zegt echter voor het Amerikaanse merk interessante mogelijkheden te zien op de wereldmarkt, zowel bij de verkoop aan particulieren als bij contracten met politiediensten en militaire klanten.

De Tsjechische consulent Fio Banka verwacht dat het aandeel van politiediensten en militaire overheden in Noord-Amerika in de bestellingen van CZ Group door de overname van Colt van 10 procent tot 50 procent zal oplopen. “Dat zal de inkomsten van de onderneming doen oplopen”, merkt Fia Banka op. “Deze categorie vuurwapens valt immers in een hogere prijsklasse.”

De wereldwijde vraag naar kleine vuurwapens zal volgens de vooruitzichten van de analisten stijgen van ongeveer 1,09 miljard exemplaren twee jaar geleden tot 1,26 miljard eenheden over twee jaar tijd. De civiele markt vertegenwoordigt momenteel 62 procent van de totale verkoop.

CZ Group concurreerde tot nu toe vooral met Europese producenten zoals FN Herstal uit België, Beretta uit Italië en Glock Gesellschaft uit Oostenrijk. Het bedrijf sloot vorig jaar contracten met het Tsjechische leger en politiediensten in Brazilië en Kenia. Er waren ook orders voor de herbewapening van het Hongaarse leger.

Door de overname van Colt krijgt CZ Group ook toegang tot onder meer de Britse en Canadese legers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20