Amerikaans vuurwapen lijkt te veel op speelgoedblokken van Lego

Speelgoedmaker Lego heeft het Amerikaanse wapenbedrijf Culper Precision gevraagd om het pistool Block19 uit de handel te halen en de productie te stoppen. Het wapen toont immers te veel gelijkenissen met de beroemde speelgoedblokken die door Lego op de markt worden gebracht. Culper Precision heeft naar eigen zeggen aan de vraag van Lego voldaan. Er werden van het pistool slechts een beperkt aantal exemplaren verkocht.

Culper Precision bracht de Block19 ongeveer een maand geleden op de markt. Het semiautomatische wapen toont echter een grote gelijkenis met speelgoed van Lego. Dat was voor de actiegroep Moms Demand Action, die ijvert voor een grotere wapencontrole, een reden om de alarmklok te luiden.

Sport

Culper Precision, dat zijn thuisbasis heeft in de Amerikaanse staat Utah, wou met de lancering van het product duidelijk maken dat wapens niet alleen voor militaire doeleinden of de uitrusting van politiediensten zijn bedoeld, maar ook sport en ontspanning kunnen zijn.

Shannon Watts, oprichter van Moms Demand Action, noemde het wapen echter een recept voor ellende. “We hebben al ettelijke tragedies gezien wanneer wapens, ook al lijken ze niet op speelgoed, worden gehouden in een omgeving waar zich ook kinderen bevinden”, betoogde Watts. “Er moet dan ook het ergste worden gevreesd wanneer die wapens een grote gelijkenis met populair speelgoed vertonen.”

“In de Verenigde Staten steeg het aantal onopzettelijke schietpartijen door kinderen tussen maart en december vorig jaar met meer dan 30 procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar voordien”, voerde Watts aan. Dat moet volgens haar worden gelinkt aan de recordgroei die de wapenverkoop in de Verenigde Staten sinds de uitbraak van de coronapandemie vorig jaar heeft laten optekenen. 

Wapenrechten

Watts had het probleem ook bij Lego aangekaart. De Deense speelgoedfabrikant contacteerde daarop Culper Precision met de vraag het wapen uit de handel te halen. Brandon Scott, topman van Culper Precision, stelde in een verklaring dat zijn bedrijf beslist heeft om op die vraag in te gaan. Van het wapen zouden in totaal minder dan twintig exemplaren zijn verkocht.

Wapenrechten zijn in conservatieve staten zoals Utah politiek bijzonder belangrijk. Samen met een aantal gelijkgezinde andere staten, besliste Utah eerder dit jaar om zijn wapenwetten nog te versoepelen. Daardoor werd het voor burgers gemakkelijker een vergunning te verkrijgen om wapens in het openbaar te mogen dragen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft van de strijd tegen het wapengeweld in de Verenigde Staten één van zijn prioriteiten gemaakt. Vorige maand stelde hij enkele maatregelen voor om de circulatie van het aantal vuurwapens te beperken. In het Amerikaanse Congres heerst er over de materie echter grote meningsverschillen. Het is voor de Democraten bijzonder moeilijk om de maatregelen in een wet te krijgen.

(tb)

Meer
Mijn Volglijst

Euronext handhaaft samenstelling Bel20 en BelMid

08/12/2021 17:56

(ABM FN) Euronext heeft de samenstelling van de Bel20 index en BelMid index gehandhaafd. Dit maakte het beursbedrijf woensdag nabeurs bekend.

Bone Therapeutics en Nyrstar verdwijnen uit de BelSmall.

De wijzigingen zijn per maandag 20 december 2021 effectief.

Door: ABM Financial News.pers@abmfn.beRedactie: +32(0)78 486 481

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20