Colruyt haalt zich de woede op de hals van de apothekers

Colruyt biedt de mogelijkheid om bestellingen van Newpharma op te halen in zijn afhaalpunten, en wil zelf ook voorschriftvrije farmaproducten aanbieden. De Belgische apothekers zijn echter niet gediend met die concurrentie.

Een gezonde levensstijl werd voor veel Belgen doorheen de verschillende vormen van lockdown een prioriteit. Colruyt speelt daarop in door producten uit de ‘parafarmacie’ toegankelijker te maken. Dat zijn afgeleide producten die het aura van een medicijn hebben, maar niet officieel geregistreerd zijn als geneesmiddel. Dat gaat van vitamines, over voedingssupplementen tot welzijnsproducten.

Keelpastilles in de winkelrekken

Daarvoor gaat de supermarktketen de samenwerking aan met Newpharma. Klanten die een bestelling plaatsen bij de online apotheek, kunnen die ophalen in één van de 400 afhaalpunten van Collishop.

Colruyt wil in bovendien zelf een gevarieerde selectie aanbieden in zijn winkels van parafarmaceutica, zoals supplementen om het immuunsysteem te boosten, keelpastilles (waar geen voorschrift voor nodig is) en vermageringsproducten.

‘We denken dat die producten deel uitmaken van de basis van parafarmaceutica, en we willen onze klanten toelaten om zich een voorraad aan te schaffen terwijl ze hun wekelijkse boodschappen doen’, legt commercial development manager van Colruyt, Geert Elen, uit in LA Dernière Heure.

In 2021 zal het concept getest worden in ongeveer 80 winkels, een nationale uitrol volgt op korte termijn.

‘Omkadering vereist’

De toetreding van Colruyt tot de apotheekmarkt wordt niet gesmaakt door de traditionele spelers. Naast het feit dat ze de concurrentie kunnen missen als kiespijn – de parafarmaceutica is een essentiële kaskoe voor farmawinkels – vinden de apothekers dat ook bij zulke producten omkadering vereist is.

Woordvoerder van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB), Georges Verpraet, geeft aan persagentschap Belga het voorbeeld van de neusspray Otrivine, paracetamol of ibuprofen die voorschriftvrij online kunnen gekocht worden. ‘Dat zijn producten die niet onschuldig zijn, en waar toch best begeleiding bij hoort’, zegt Verpraet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20