Citibank-CEO introduceert ‘Zoom-vrije vrijdag’

Citibank introduceert in mei ‘Zoom-vrije vrijdagen’ voor haar medewerkers om de last op de combinatie van werk en privéleven te verlichten. Dat heeft de nieuwe CEO van de Wall Street-grootbank aangekondigd. 

Jane Fraser, die eerder deze maand Michael Corbat opvolgde als CEO, liet haar medewerkers in een bericht weten dat de laatste dag van de werkweek bekend zou staan als ‘Zoom-free Fridays’ in een poging om te breken met ‘meedogenloosheid van de pandemische werkdag’. Fraser kondigde ook een jaarlijkse feestdag aan op 28 mei, die bekend zal staan als ‘Citi reset day’, en moedigde het personeel aan om meer vakantiedagen op te nemen. 

‘Ik weet, uit jullie feedback en mijn eigen ervaring, dat de vervagende grenzen tussen thuis en het werk en de meedogenloosheid van de pandemische werkdag een tol hebben geëist op ons welzijn’, schreef Fraser in de memo, waarover Financial News bericht. ‘Het is gewoon niet houdbaar.’

‘Zoom-moeheid’

‘Na te hebben geluisterd naar collega’s over de hele wereld, werd het duidelijk dat we de ‘Zoom-moeheid’ die velen van ons voelen, moeten bestrijden, dus overwon ik mijn aanvankelijke weerstand tegen dit idee’, vervolgde ze. ‘We zijn een wereldwijd bedrijf dat in verschillende tijdzones werkt, maar als ons werk regelmatig ’s nachts, ’s ochtends heel vroeg en in het weekend doorgaat, kan dat ertoe leiden dat we niet volledig kunnen opladen, en dat is niet goed voor jezelf en uiteindelijk ook niet voor Citi.’

Vorige week waarschuwde een groep jonge bankiers bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs nog dat ze ontslag zouden nemen als hun slechte werkomstandigheden niet verbeterden. Uit een intern onderzoek bleek dat ze gemiddeld meer dan 95 uur per week werken en slechts vijf uur per nacht slapen.

‘We erkennen dat onze mensen het erg druk hebben, omdat de zaken goed gaan en de volumes op een historisch niveau liggen’, zei Nicole Sharp, een woordvoerster van Goldman Sachs, toen aan Bloomberg. ‘Een jaar na Covid zijn de mensen begrijpelijkerwijs behoorlijk gespannen, en daarom luisteren we naar hun zorgen en nemen we meerdere stappen om ze aan te pakken.’ (evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20