Christine Lagarde verwacht dat er in september een einde komt aan de negatieve rente

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat in juli naar alle waarschijnlijkheid de rente verhogen om de hoge inflatie te bekampen. Christine Lagarde, voorzitter van de toezichthouder, verwacht dat de depositorente tegen het einde van het derde kwartaal niet langer negatief zal zijn.

In tegenstelling tot de Federal Reserve in de Verenigde Staten heeft de ECB nog niet echt de voet van het gaspedaal gehaald. De afgelopen maanden heeft de toezichthouder het opkoopprogramma afgezwakt met de bedoeling om de aankopen van schuldpapier eind juni of begin juli te staken.

Eenmaal de ECB het opkoopprogramma heeft stopgezet, volgt er een eerste renteverhoging. In een interview met het Nederlandse programma ‘College Tour’ dit weekend zei Lagarde dat een verhoging enkele weken na die stopzetting zal volgen.

Twee renteverhoging in het derde kwartaal

Ze voegt er in een blogpost aan toe dat de rente in het derde kwartaal twee keer zal verhoogd worden, met de verwachting dat er in september een einde komt aan de negatieve depositorente. Tot op vandaag moeten de banken een strafrente van 0,5 procent betalen als ze geld stallen in Frankfurt, de thuisbasis van de ECB.

“Voor een volgende fase in de normalisering van het geldbeleid zullen we kijken naar de inflatieverwachting op middellange termijn”, zegt Lagarde. “Indien de inflatie zich op middellange termijn op 2 procent stabiliseert, zal een geleidelijke verdere normalisatie van de rentevoeten in de richting van de neutrale rente passend zijn. Het tempo en de totale omvang van de aanpassing kunnen echter niet van tevoren worden bepaald.” Wat die normale rente zal zijn, is volgens Lagarde afhankelijk van veel factoren.

“Geen verstrakking”

“Indien de economie van de eurozone oververhit zou raken ten gevolge van een positieve vraagschok, zou het zinvol zijn de beleidstarieven opeenvolgend te verhogen tot boven het neutrale percentage. Dit zou ervoor zorgen dat de vraag weer in overeenstemming komt met het aanbod, waardoor de inflatoire druk afneemt”, klinkt het.

In de blog herhaalt Lagarde dat ze voorstander is van een geleidelijke aanpassing van het geldbeleid. Ze benadrukt daarbij dat het belangrijk is om de effecten van de beleidsaanpassingen op de economie en de inflatievooruitzichten te observeren naarmate de rentetarieven stijgen.

Tot slot wil ze het woord “verstrakking” niet in de mond nemen. “De rente onveranderd houden zou een versoepeling zijn van het beleid, dat zou niet verantwoord zijn”, luidt de redenering van Lagarde.

De euro/dollar handelt maandag een half procent hoger op 1,0615.

(lb)

Meer