Chiptekort zorgt nog maanden voor productieproblemen PlayStation 5

Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders zal de geplande levering van de nieuwe spelconsole PlayStation 5 nog maandenlang stokken in de wielen steken. Volgens Sony zullen er pas tegen de helft van 2021 ‘redelijke aantallen’ van de band rollen. 

‘Het zal iedere maand een beetje beter gaan’, zei Jim Ryan, baas van de game-afdeling van Sony, aan de Britse krant Financial Times. ‘De productiesnelheid zal toenemen gedurende het jaar, dus in de tweede helft van 2021 verwachten we redelijke aantallen.’

4,5 miljoen consoles

De langverwachte opvolger van de PlayStation 4 is een van de meest gegeerde gameconsoles van de voorbije maanden. Maar bij de lancering in november vorig jaar was hij vrijwel meteen uitverkocht omdat Sony door leveringsproblemen niet aan de vraag kon voldoen. 

Al in september waarschuwde persagentschap Bloomberg dat Sony zich gedwongen zag om dat boekjaar slechts 11 miljoen eenheden van de PS5 te produceren, in plaats van de voorziene 15 miljoen. Uiteindelijk werden van de PS5-consoles in november en december vorig jaar ruim 4,5 miljoen exemplaren verkocht. 

Tekort aan computerchips

De opeenvolgende lockdowns hebben de vraag van gamers naar de nieuwste consoles en software alleen maar doen toenemen. Tegelijkertijd is er een groot tekort aan computerchips door die toegenomen vraag naar elektronica tijdens de coronacrisis. Ook de auto-industrie en smartphonefabrikanten lijden onder het tekort. 

Desondanks herhaalde Ryan in de Financial Times dat Sony nog steeds streefde om in 2021 meer PS5-consoles te verkopen dan de 14,9 miljoen verkochte exemplaren van zijn voorganger, de PS4, in het eerste jaar. 

Concurrent Nintendo, de Japanse producent van spelletjes, verkocht vorig jaar ongeveer 26 miljoen exemplaren van de Switch-console. En van de Xbox Series X/S van Microsoft gingen er in november en december 2,8 miljoen stuks over de toonbank.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20