Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 29 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Chinezen met slechte sociaalkredietscore kunnen na 2020 geen kant meer uit

Logo Business AM
Economie

28/11/2018 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Het plan van de Chinese autoriteiten om elke burger op basis van zijn sociaal gedrag te beoordelen, komt een stap dichter bij de realiteit. Eind dit decennium wil de gemeenteraad van de Chinese hoofdstad Peking immers overgaan tot de introductie van een puntenstelsel dat op basis van het individuele gedrag aan elke inwoner een sociale kredietscore zal toekennen. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld.

“Bedoeling is dat de autoriteiten langs verschillende kanalen informatie over het persoonlijke gedrag van elke inwoner van Beijing kunnen verzamelen,” aldus Bloomberg. “Op basis van die persoonlijke acties en reputatie zal aan elke bewoner een sociale kredietscore worden toegekend.”

Zwarte lijst

“Individuen met een positieve score zouden daarbij toegang kunnen krijgen tot een aantal voordelen,” zegt het persbureau. “Een negatief puntentotaal dreigt daarentegen aan belangrijke restricties te zullen worden gekoppeld. Terwijl een positieve score tot een gemakkelijker leven zal leiden, zal een slecht resultaat het bestaan gevoelig bemoeilijken.”

“Door het nieuwe systeem zullen de autoriteiten het concept van zijn zwarte lijsten gevoelig kunnen verbeteren,” aldus de Chinese overheid. “Daardoor zal de bewegingsvrijheid van onbetrouwbare figuren grotendeels worden beperkt.”

China experimenteert al langere tijd met systemen voor de evaluatie van zijn burgers, waarbij goed gedrag met allerlei bijkomende services worden beloond, terwijl asociale acties met beperkingen en straffen worden gesanctioneerd. Critici waarschuwen echter dat dergelijke concepten een aantal aanzienlijke risico’s inhouden waarbij de mens tot een administratief gegeven wordt gereduceerd.

Online

Een tiental Chinese steden werkt aan de introductie van een sociaal kredietsysteem. De plannen van Peking lijken echter het verst gevorderd.

Hangzhou heeft eerder dit jaar een persoonlijk kredietsysteem uitgerold, waarbij prosociaal gedrag – zoals vrijwilligerswerk en bloeddonaties – wordt beloond, terwijl asociale acties – zoals verkeersinbreuken en financieel wangedrag – worden gesanctioneerd. Door een negatieve score hebben al een aantal Chinezen geen toegang meer tot vliegtuigreizen en hogesnelheidstreinen.

Peking wil zijn sociaal kredietsysteem voeden met informatie van verschillende diensten. Daardoor moet het mogelijk worden om over de burger een gedetailleerder beeld te krijgen. Die informatie kan gemakkelijker worden verzameld sinds het economische leven in China steeds meer online wordt gedefinieerd.

Daarbij kan onder meer worden verwezen naar diensten zoals WeChat van Tencent en Alipay van Ant Financial, die een centraal knooppunt vormen voor het verrichten van betalingen, het verkrijgen van leningen en het organiseren van transport. Deze accounts zijn over het algemeen gekoppeld aan mobiele telefoonnummers, die bij de overheid zijn geregistreerd.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO