Chinese techreuzen schrijven mee aan internationale standaarden voor gezichtsherkenning

Chinese techbedrijven bepalen mee de internationale regels over gezichtsherkenning en videobewaking, dat schrijft The Financial Times op basis van gelekte documenten.

ZTE, een Chinese producent van telecombenodigdheden, Dahua Technology, een fabrikant van veiligheidscamera’s, en het Chinese staatsbedrijf China Telecom behoren tot de bedrijven die nieuwe internationale standaarden voorstellen bij de Internationale Telecom-Unie (ITU).

Het regelgevingsorgaan van de Verenigde Naties voor Telecom is met 193 lidstaten uitermate invloedrijk. Momenteel stelt de organisatie nieuwe internationale standaarden op voor gezichtsherkenning, video monitoring en city surveillance of stadsbewaking. Het is op die regels dat de Chinese techreuzen invloed willen uitoefenen, volgens de gelekte documenten.

Wie als onderneming kan meeschrijven aan internationale kwaliteitsnormen en regels heeft een voorsprong op de concurrentie. Ze kunnen namelijk regelgeving maken die past bij de specificaties van de eigen technologie. De afgelopen jaren hebben Chinese bedrijven hun invloed bij internationale regelgevingsorganen, zoals ITU en ISO, stelselmatig vergroot.

De globale ambities van China blijven dan ook groeien. In het kader van het Gordel en Weginitiatief, een grootschalig wereldwijd infrastructuurproject van de Chinese overheid, levert Peking zulke hightechbewakingsapparatuur aan ontwikkelingslanden in Afrika en het Midden-Oosten.

Standaarden vastgelegd door ITU worden regelmatig zonder meer als wetgeving aangenomen door Afrikaanse landen. Vaak hebben die niet de middelen om zelf normen te ontwikkelen. Data van Afrikaanse landen zijn dan weer veel waard voor de Chinese techondernemingen. Die willen namelijk hun algoritmes voor gezichtsherkenning van zwarte Afrikanen verbeteren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20