Chinese techgiganten werken aan hun eigen versie van ChatGPT: een evolutie die een streng regelgevend China van dichtbij opvolgt

Chinese techgiganten werken aan hun eigen versie van ChatGPT: een evolutie die een streng regelgevend China van dichtbij opvolgt
Alibaba – (CFOTO/Future Publishing via Getty Images)

ChatGPT, de AI-bot van het techbedrijf OpenAI, spreekt tot de verbeelding van veel techbedrijven. Ook in China volgen ze die evolutie op de voet op. Sommige Chinese techbedrijven, waaronder Baidu en Alibaba, werken aan een eigen versie van de Amerikaanse chatbot.

Waarom is dit belangrijk?

Bijna alle grote namen uit de techwereld werken aan een eigen versie van ChatGPT. Al loopt dat niet bij iedereen van een leien dakje. Zo deelde Bard, de slimme chatbot van Google, tijdens een demo verkeerde informatie over de James Webb-ruimtetelescoop.

In het nieuws: Talloze bedrijven werken aan een eigen versie van ChatGPT. Dat is ook het geval in China. Baidu, Alibaba, JD.com en NetEase hebben de voorbije weken aangekondigd dat ze de concurrentie willen aangaan met de chatbot van OpenAI.

  • “Die bedrijven moeten daarbij zeer voorzichtig te werk gaan”, merkt Xin Sun, docent aan de King’s College London, op in een reactie tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “Enerzijds willen ze aantonen dat ze op technologisch vlak de trein niet hebben gemist, maar anderzijds moeten ze voorkomen dat ze de Chinese overheid, die veel controle heeft over het internet, niet tegen de schenen trapt.” China heeft de techgiganten de voorbije jaren allerhande strikte regels opgelegd.
  • Die bedrijven staan dus voor een moeilijke evenwichtsoefening, waardoor de Chinese AI-bots er anders kunnen uitzien dan hun Amerikaanse evenknieën. Dat viel ook op bij de voorstelling van die bots. De techbedrijven waren daarbij zeer specifiek over wat ze willen doen met de bots.
    • Alibaba gaf bijvoorbeeld aan dat de bot geïntegreerd zou worden in de clouddiensten van het e-commercebedrijf.
    • De AI-bot van NetEase zal dan weer gebruikt worden voor educatieve doeleinden.
    • In tegenstelling tot ChatGPT gaat het dus niet over bots die voor uiteenlopende projecten, zoals tekstverwerking of de creatie van afbeeldingen, kunnen gebruikt worden.
  • “Gezien alle regelgevende aandacht voor zowel techplatforms als AI-algoritmen in het afgelopen jaar, proberen de techgiganten te voorkomen dat ze in het vizier lopen van de regulatoren door een chatbot/generatieve AI-tool op de markt te brengen die hen in heet water brengt”, verduidelijkt Paul Triolo van het adviesbedrijf Albright Stonebridge tegenover CNBC.

Uitdaging voor China

Details: Ook voor China zelf gaat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gepaard met enorme uitdagingen.

  • De ontwikkeling van die technologie is een topprioriteit voor de Chinese regering, die onder meer de concurrentie wil aangaan met de VS. Maar tegelijk willen de regulatoren de controle houden over hoe die technologie wordt gebruikt, wat de ontwikkeling onder druk kan zetten.
  • China heeft vorige maand bijvoorbeeld een regelgeving met betrekking tot deep fakes geïntroduceerd. De Cyberspace Administration of China (CAC) ziet toe op de naleving van die regels.
  • Vorig jaar heeft de CAC ook bedrijven strikte regels voor het gebruik van aanbevelingsalgoritmen opgelegd. Een van de eisen is dat de ondernemingen de details van die algoritmen moeten delen met de toezichthouder.

(dv)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.