China kan niet aan de drang weerstaan om zich te moeien met beleid techbedrijven: Tencent laat gamers niet toe om buitenlandse games te spelen

Ondanks de belofte om een soepelere houding aan te nemen tegenover techbedrijven, moeit China zich toch met het beleid van het gamebedrijf Tencent. Die techgigant zal binnenkort de gamers op het platform niet langer toegang geven tot buitenlandse games.

Nog niet zo lang geleden pakte China uit met de belofte dat het de techsector minder strenge regels zal opleggen. De Chinese regering zei dat na de tegenvallende beursprestaties van de techbedrijven. Het land beloofde toen ook IPO’s, oftewel beursintroducties, in het buitenland meer te ondersteunen.

Mooie woorden

Tot nu toe blijft het vooral bij mooie woorden. De Verenigde Staten hebben intussen nog meer Chinese bedrijven, waaronder Baidu, toegevoegd aan de gevreesde delistinglijst. Een buitenlands beursbedrijf komt op die lijst terecht als het niet aan de auditvereisten van de Amerikaanse beurswaakhond SEC voldoet. China houdt namelijk zijn bedrijven tegen om gevoelige info te delen met de Amerikaanse autoriteiten.

Ook van de soepelere houding tegenover techbedrijven is er weinig te merken. Integendeel, Tencent zal gamers niet langer toelaten om buitenlandse games te spelen. Dat meldt het persagentschap Reuters. De gamegigant zegt in een persbericht dat het vanaf 31 mei zijn platform op smartphones en pc’s een update zal geven zodat het voor de gebruikers enkel mogelijk zal zijn om Chinese spellen te spelen.

Streng Chinees beleid

In tegenstelling tot de meeste landen mogen gamers in China alleen titels spelen die door de overheid zijn goedgekeurd en mogen zij niet met buitenlanders op buitenlandse servers spelen. Hoewel dergelijke buitenlandse games niet expliciet worden geblokkeerd, kunnen gamers die spellen nauwelijks of niet spelen door beperkte internetsnelheden.

Gamers gebruiken onder meer de app van Tencent om toch buitenlandse games te spelen, zoals Grand Theft Auto of Animal Crossing. Dergelijke apps werden in de loop der jaren grijze zones voor buitenlandse gameontwikkelaars om gebruikers te bereiken op ’s werelds grootste gamemarkt.

Er is alsnog een klein lichtpuntje voor de Chinese gamers: China heeft eerder deze week beslist om gamebedrijven opnieuw de toelating te geven om nieuwe spellen op de markt te brengen. Daarmee wordt een ban van negen maanden opgeheven. Die lange ban zou het einde hebben betekend van zo’n 14.000 gamebedrijven die sinds juli vorig jaar de deuren sloten.

(lp)

Meer