Waardevolle les voor beleggers: China durft al eens zijn beloftes niet nakomen

China heeft enkele weken geleden de belofte gemaakt om beter samen te werken met de Amerikaanse beurswaakhond SEC om zo de buitenlandse IPO’s (beursintroducties) te ondersteunen. Al lijkt er nu al een kink in de kabel te zitten.

China heeft vorige maand enkele opvallende beloftes gedaan om het beleggersvertrouwen opnieuw aan te wakkeren. Zo kondigde het land onder meer aan veel beter te zullen samenwerken met de SEC om zo de Chinese bedrijven die in de Verenigde Staten (VS) op de beurs noteren, beter te ondersteunen. Die aankondiging kwam er nadat de Chinese beurzen fors in het rood waren gedoken. Er was onder meer bezorgdheid over Chinese bedrijven die hun Amerikaanse beursnotering dreigen te verliezen omdat ze niet aan de auditvereisten van de SEC voldoen.

De Chinese overheid leek geslaagd te zijn in zijn opzet. Kort na het nieuws schoten de Chinese aandelen opnieuw de hoogte in. De Hang Seng China Enterprises-index, die de belangrijkste Chinese bedrijven volgt, is sinds 15 maart, de dag voor het Chinese bericht, met 23 procent gestegen.

Baidu dreigt Amerikaanse beursnotering te verliezen

Vraag is of de beleggers niet te enthousiast hebben gereageerd. Donderdag bleek namelijk dat de SEC het Chinese bedrijf Baidu en diens streamingdochter iQIY samen met drie andere ondernemingen heeft toegevoegd aan de delistinglijst. Het aandeel van Baidu heeft de Chinese handelsdag vrijdag 4,5 procent lager afgesloten. Op de New York Stock Exchange heeft het aandeel donderdag zelfs 8 procent verloren.

Ook andere Chinese bedrijven met een Amerikaanse beursnotering delen in de klappen. Alibaba heeft op de Hong Kong Stock Exchange 2,1 procent van zijn waarde verloren. In de VS leed de Chinese e-commercegigant donderdag een verlies van 6,7 procent.

Het ziet er dus naar uit dat China bedrijven vooralsnog verbiedt om tegemoet te komen aan de Amerikaanse auditvereisten. Het land vreest dat de Verenigde Staten op die manier inzage krijgen in gevoelige gegevens. Op het eerste gezicht lijkt China voornamelijk de beurzen een zetje te willen geven met mooie praatjes. Het is nog maar de vraag of de Chinese regering wel degelijk zal overgaan tot de beloofde acties.

Meer en meer Chinese bedrijven kopen eigen aandelen

Richard Martin, managing director van het adviesbureau IMA Asia, merkte eerder al op dat wie in China belegt, in de eerste plaats aandacht moet hebben voor de beleidsbeslissingen. “Je kunt investeren in het land. Zorg er alleen voor dat je de politieke en beleidsmatige ontwikkelingen begrijpt”, klonk zijn jongste advies.

Ondertussen proberen de Chinese bedrijven zelf ook het vertrouwen te winnen van de beleggers. Zo heeft Alibaba onlangs nog laten weten het inkoopprogramma voor aandelen van 15 miljard dollar naar 25 miljard dollar te verhogen. Ook Xiaomi, producent van smartphones, gaat voor 1,28 miljard dollar aan aandelen terugkopen. Hetzelfde geldt voor JD Health, een Chinese webwinkel voor farmaceutische producten. Die onderneming heeft onlangs een inkoopprogramma ten belope van 380 miljoen dollar aangekondigd.

(mah)

Meer