China opteert voor versoepeling regels techsector: is dit het moment om te beleggen in Chinese aandelen?

De Chinese aandelen hebben het de afgelopen maanden zwaar te verduren gekregen. China pakte namelijk met de regelmaat van de klok uit met nieuwe regels voor de techsector. Het land lijkt nu zijn kar te keren. De Chinese overheid kondigde recent aan dat het de sector meer wil ondersteunen.

De Chinese aandelen zitten sinds deze week opnieuw in de lift. Aanleiding voor deze heropleving is een recent bericht waarin de Chinese overheid liet weten dat het een soepelere houding wil aannemen tegenover de techsector. Daarenboven wil China IPO’s (beursintroducties) in het buitenland meer steun verlenen. Daarmee lijkt een einde te komen aan de Chinese regeldrift.

Herstelbeweging ingezet

Ondanks de recente herstelbeweging op de Chinese beurzen noteren de belangrijkste indexen nog altijd in het rood in vergelijking met de start van het jaar. Shanghai Stock Exchange index staat nog altijd op een verlies van ruim 10 procent. De Shenzhen Stock Exchange index noteert nog 16,8 procent in het rood. Hang Seng index (Hongkong) zit nog 5,7 procent onder het niveau van begin dit jaar.

Vraag is of het nu het moment is om Chinese aandelen te kopen? Jack Siu, CIO bij Credit Suisse, werpt op dat de Chinese aandelen zelfs na de recente rebound een aantrekkelijke waardering hebben. “Het kan een zeer volatiele rit worden, maar het is het moment om onze tenen in het water te steken”, zei hij afgelopen vrijdag in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “De beurzen hebben de risico’s met betrekking tot de coronapandemie en de aanhoudende bezorgdheid over de vastgoedmarkt al ingeprijsd.”

Impact Chinese beleidsbeslissingen

Richard Martin, managing director bij het adviesbureau IMA Asia, erkent dat het nu interessant kan zijn om te beleggen in China, maar hij merkt op dat de markt nu vooral gedreven wordt door beleidsbeslissingen. “Je kunt investeren in het land. Zorg er alleen voor dat je de politieke en beleidsmatige ontwikkelingen begrijpt”, luidt zijn advies.

Andere analisten waarschuwen dan weer dat er nog heel wat onzekerheid is. Michael Yoshikami, CEO van de vermogensbeheerder Destination Wealth Management, zegt in een interview met CNBC dat China in de eerste plaats streeft naar stabiliteit. “De regering zal dus een actieve rol blijven spelen. Ik denk dat beleggers voorzichtig moeten zijn als ze plannen hebben om te beleggen in de Chinese sector”, klinkt het.

Ondertussen proberen ook de Chinese bedrijven het beleggersvertrouwen een boost te geven. Zo heeft de e-commercegigant Alibaba eerder deze week aangekondigd dat het het inkoopprogramma voor aandelen verhoogt van 15 naar 25 miljard dollar.

(fjc)

Meer