Alibaba verhoogt inkoopprogramma tot 25 miljard dollar om kwakkelende beurskoers tegen te gaan

De Chinese e-commercegigant Alibaba verhoogt zijn programma voor het inkopen van eigen aandelen van 15 miljard naar 25 miljard dollar. De beleggers reageren zeer positief op het nieuws en stuwen het aandeel ruim 11 procent hoger op de beurs van Hongkong.

Het is niet de eerste keer dat Alibaba beslist om het inkoopprogramma te verhogen. Het e-commercebedrijf pakte afgelopen zomer al uit met een soortgelijke aankondiging. Toen werd beslist om het inkoopprogramma te verhogen met 50 procent, tot 15 miljard dollar. Nu gaat de Chinese gigant nog een stapje verder en gaat het voor 25 miljard dollar aan eigen aandelen kopen.

Beleggersvertrouwen een boost geven

De e-commercegigant hoopt op die manier het vertrouwen van de beleggers een boost te geven. Sinds de recordkoers in oktober 2020 is de waarde van het aandeel met ruim 60 procent gezakt. “De aandelenkoers van Alibaba geeft de waarde van het bedrijf niet correct weer, gezien de robuuste financiële gezondheid en uitbreidingsplannen”, merkt plaatsvervangend financieel directeur Toby Xu op in een persverklaring.

Het programma zal voor twee jaar lopen en eindigt in maart 2024. Alibaba heeft tijdens een vorig inkoopprogramma ongeveer 56,2 miljoen ADR-aandelen (American Depositary Receipt), met een geschatte waarde van 9,2 miljard dollar, teruggekocht. Via zo’n ADR-regeling kunnen niet-Amerikaanse bedrijven alsnog op de Amerikaanse beurzen noteren.

Chinese regeldrift

Chinese aandelen zijn sinds vorig jaar uit de gratie van de beleggers gevallen door onder meer het strenge optreden van China tegen techbedrijven. Zo heeft Alibaba toen een boete gekregen van 18,2 miljard yuan (2,8 miljard dollar) na een onderzoek naar de monopolistische praktijken van het bedrijf.

Intussen heeft de Chinese overheid beloofd om zich soepeler op te stellen. Het land wil onder meer de buitenlandse IPO’s (beursintroducties) beter ondersteunen. Vorige week was er even heel wat onzekerheid over de Chinese bedrijven die op de Amerikaanse beurs noteren nadat de beurswaakhond SEC een lijst had vrijgegeven van Chinese bedrijven die niet aan de auditvereisten voldoen. De vijf bedrijven in die lijst, waaronder het biotechbedrijf BeiGene, riskeren hun Amerikaanse beursnotering te verliezen.

Beleggers reageren hoe dan ook positief op het bericht van Alibaba. Het aandeel heeft de Chinese handelsdag 11,2 procent hoger afgesloten. In de Verenigde Staten noteert het ADR-aandeel op het moment van dit schrijven voorbeurs 10 procent in de plus.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20