Alibaba-aandeel schiet omhoog na recordboete van China

Alibaba heeft vandaag herhaald dat het de recordboete van Chinese toezichthouders heeft aanvaard. De Chinese e-commercereus schoot daarop op de beurs van Hongkong 8 procent omhoog. 

De Chinese monopoliewaakhond, de Dienst Marktregulering (SAMR), gaf Alibaba een recordboete van 18,2 miljard yuan (2,3 miljard euro) na een onderzoek naar de monopolistische praktijken van het bedrijf. De boete is gelijk aan 4 procent van Alibaba’s binnenlandse verkoop in 2019. Daarnaast moet het concern zijn handelspraktijken grondig herzien en de komende drie jaar rapporteren aan de toezichthouders.

‘Alibaba aanvaardt de straf oprecht en verzekert om haar na te leven’, liet Alibaba weten in een verklaring. ‘Om zijn verantwoordelijkheid voor de samenleving te dienen, zal Alibaba met uiterste toewijding in overeenstemming met de wet opereren, haar nalevingssystemen blijven versterken en voortbouwen op de groei door innovatie.’

Monopolistische praktijken 

Chinese toezichthouders stelden in december een onderzoek in naar de monopolistische praktijken van het bedrijf. De Chinese gigant zou het onmogelijk maken om producten op twee verschillende websites te verkopen. Zodra iemand voor Alibaba kiest mag dat product nergens anders verkocht worden, stond in de aanklacht. 

De SAMR zei zaterdag in een verklaring dat dit beleid de concurrentie in China’s online retailmarkt verstikt en ‘inbreuk maakt op de bedrijven van handelaren op de platforms en de legitieme rechten en belangen van consumenten’. 

Alibaba-topman Daniel Zhang zei dat het bedrijf nieuwe maatregelen zal nemen om de toetredingsdrempels en -kosten voor bedrijven en handelaars op het platform te verlagen. De e-commercereus zal ook blijven uitbreiden naar kleinere Chinese steden en plattelandsgebieden, voegde de CEO eraan toe.

Internetgiganten

Peking draait de Chinese internetbedrijven, die grotendeels onbelemmerd konden uitgroeien tot reuzen, almaar meer de duimschroeven aan. Jack Ma, de oprichter van Alibaba, zit al een tijd in het vizier. Zo werd de miljardenbeursgang van betalingsdienstverlener Ant Group, de fintechdochter van Alibaba, op het laatste moment geweigerd. 

Vorige maand zouden de Chinese autoriteiten Alibaba ook gevraagd hebben om zijn mediabelangen van de hand te doen. De Chinese autoriteiten zouden zich zorgen maken over de groeiende invloed op de publieke opinie van de groep van Ma.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20